ЕС ВЪВЕЖДА ЗАКОНА ЗА ЦИФРОВИТЕ УСЛУГИ

0
419

Законът за цифровите услуги (DSA), който трябва да модернизира цялостно европейския цифров единен пазар, е вече на дневен ред. Общият подход към DSA ще бъде разгледан от  министрите на държавите членки на следващото заседание по конкурентноспособност на Съвета на ЕС, насрочено за 25 ноември 2021 г.

Вероятно ще се стигне до гласуване в комисията на Европейския парламент през декември, преди пленарното заседание за приемане на текста през януари 2022 г.

Държавите от ЕС вече са се споразумели за обща позиция по Закона за цифровите пазари  (DMA), която  има за цел да ограничи пазарната сила на големите Интернет компании и да предотврати преференциалното третиране на собствените им продукти на съответните платформи. Забраната за така наречените „тъмни модели“ на онлайн пазарите е напълно нова. При продажба на стоки и услуги тя има за цел да предотврати несъзнателното  подвеждане на потребителите при вземането на определени решения за покупка.

Законът за цифровите услуги, от друга страна, по същество реформира начина, по който се обработва цифровото съдържание в Интернет, определя правила за модериране на съдържанието и създава нова структура за надзор.

Последната версия на компромисния текст, представен от словенското председателство на Съвета на ЕС, се фокусира по-специално върху максималния срок за премахване на проблемно съдържание от големите онлайн платформи, определен на 24 часа (виж EUROPE B12832A17). Могат обаче да бъдат направени корекции в зависимост от обстоятелствата или вида на включеното съдържание.

Освен това въпросът за компетентността на координаторите на цифровите услуги, отговорни за правилното прилагане на DSA  и за достъпа до данни, както и проблемът за наказанията и глобите също са били разгледани от председателството на Съвета.

Като цяло липсват фундаментални промени в проекта на Комисията, който „Обаче“ вече представи на българската публика.

Това, което буди учудване и тревога е, че тези задължителни европейски инструменти, които ще регулират по съвсем нов начин цифровата икономика за години напред, остават без нужното внимание и задълбочени дискусии в българското общество.

(по материали от ЕК)

Бисера Занкова

 

 

Коментари

comments