Facebook се отказва от системата за разпознаване на лица

0
331

Технологията за разпознаване на лица и обработката на биометрична информация бяха важни теми през 2021 г. Тази тенденция се очаква да продължи и през 2022 г.

Наскоро Facebook (известен вече като „Мета“) обяви обаче планираното спиране на технологията си за разпознаване на лица, заявявайки, че компанията повече няма да я използва за автоматично разпознаване на потребителите в снимки и видеоклипове. Като част от този процес Facebook се съгласи да „изтрие индивидуалните шаблони за лицево разпознаване на повече от един милиард души“, за да „намери правилния баланс“.

През годините чрез тази технология Facebook автоматично идентифицираше потребителите, когато се появяват на снимки и видеоклипове, публикувани в платформата. Тя позволяваше да се  получават препоръки за маркиране на публикации от други потребители и предоставяше основната рамка за работа на автоматичната система за алтернативен текст, който информира слепи или лица с увредено зрание, когато те или техни приятели могат да бъдат открити  в някое изображение.

В съобщението си Facebook обосновава промяната с „внимателно обмисляне“, което претегля възможността технологията да служи като „мощен инструмент“ за проверка на самоличността и за предотвратяване на измами, както и, за да отговори на „загрижеността относно мястото на разпознаването на лица в обществото“ и „продължаващата несигурност“ по отношение на неговото регулиране. С  това решение на практика Facebook се присъединява към други компании, които наскоро ограничиха използването на лицевото разпознаване, позовавайки се на опасения относно възможна злоупотреба и липса на адекватна уредба.

Практиката на САЩ, съгласно  чийто закони функционира  Facebook , предлага интересни примери относно работата с тези технологии, създаващи рискове за човешките права.

Американската федерална комисия за търговия (FTC) постигна споразумение с Everalbum, разрешавайки по този начин спора за измама на потребителите във връзка с използването на технология за разпознаване на лица и запазването на снимки и видеоклипове на потребители.

През юли 2021 г. влезе в сила биометричният закон на Ню Йорк, който изисква всяко търговско предприятие в града да разкрива обработката на биометрична информация на входа на своята институция и забранява продажбата, отдаването на лизинг, търговията или споделянето на такава информация за пари или по друг начин с цел печалба. Този закон урежда  и  право на иск, при което ищците могат да претендират $ 500 за всяко непредоставяне на предизвестие, $ 500 за всяко небрежно нарушение и $ 5000 за всяко умишлено или безразсъдно нарушение, както и разумни адвокатски хонорари.

През август Балтимор прие своя закон за разпознаване на лица, който забранява както на правителството на Балтимор Сити, така и на „всяко лице в Балтимор Сити“ да закупува или да получава определена технология за разпознаване на лица.

През август 2021 г. щатски съдия се произнесе в спора на Clearview AI, че Законът за поверителност на биометричната информация на Илинойс нарушава Първата поправка на Американската конституция, като забранява възможността да се използва обществена информация. Clearview получи също нареждане да прекрати дейността си в Австралия, когато Службата на австралийския комисар по информацията установи, че Clearview е нарушил австралийския закон за поверителност.

Тези примери са още едно напомняне за правните въпроси и рискове, както в съответните страни, така и в световен мащаб, свързани с технологията за разпознаване на лица и обработката на биометрична информация.

Линк https://www.nytimes.com/2021/11/02/technology/facebook-facial-recognition.html

 

Коментари

comments