Кремена Димитрова за чудесата отвъд очевидното

0
554

Една книга от библиотеката на дядо Коледа.
Дали помним подаръците, които сме получавали през годините? Надали. Но ако се е случвало насред шумотевицата на празника някой да предложи да разтвори книга и изслушаме една история, която да ни откъсне от бита и даде повод за размисъл и разговор, Коледата става незабравима. Издателите знаят това и като добри магьосници по традиция поднасят дарове за душата: Андерсен, Дикенс, О. Хенри…  Но ето, че Кремена Димитрова ни поднася един нетрадиционен сборник, с подбрани   истории от ярки и нестандартни имена като Андрей Велков, Иван Владимиров – Нав, Жечка Георгиева, Иван Димитров, Благой Д. Иванов, Рене Карабаш, Мария Касимова – Моасе, Петър Крумов, Велина Минкова, Владимир Полеганов, Владислав Тодоров и Соня Тодорова. Автори, които разбиват на пух и прах стандартните ни представи за захаросана Коледа, разголват до болка житейските истини, застават очи в очи с хаоса в живота, но въпреки парадоксалните си гледни точки, или именно благодарение на тях, ни връщат вярата и надеждата в новото начало. В светлината и смисъла.

-„Може ли да се създаде несантиментална коледна история“ – се пита  Пол Остър в прословутия си разказ за Оги Рен. Ето че имаме цели 13 необичайни неромантични истории, в които коледното чудо обаче се случва.
Как се роди идеята за този сборник разкази?

Може да прозвучи като хвалба, но аз съм неординерен човек, и никак не обичам клишетата. По принцип. Освен това имам голям бял заек в шапката си, всъщност даже три – познавам пазара, познавам аудиторията, познавам и готини автори. Заложих на тези три кита, маскирани като зайци и казах на редколегията в КОЛИБРИ – аз знам как да го направя!

-Да започнем с подбора на авторите. Повечето от поколение, по-голямата част родено през 80те години, умни, нестандартни, с богата палитра на изяви и интереси, не само пишещи, но и клинични психолози, политолози, актьори, режисьори… Възпитано не с Дикенс, а с Пол Остър. Логично и към клишето Коледа да подходят нетрадиционно, деконструктивно, иронично постмодерно, парадоксално, разглобявайки като детски играчки  митовете и легендите, преобръщайки ги с хастара, възползвайки се от метафориката на своето си време, за да ни кажат какво?

Ей, трябваше да те поканя да ми напишеш текст за 4-та корица! Как хубаво си ме разбрала! Номерът е точно в подбора автори и в свободата, която им дадохме, без никакви рамки, без ограничения. Нихилизмът на това поколение е само защитна маска на една дълбока чувствителност и ерудиция. А събраните автори са най-хубавите цветове в палитрата на моята коледна картина. Всички заедно, без да знаят нищо за това, което написал другия, казват едно – има нещо отвъд разума, отвъд клишето, отвъд очакванията и представите. Какво е то  е само много личен отговор.

  -От какви чудеса имаме нужда днес?

От всякакви! По възможност – добри. Дори самото раздвижване на блатото е вече чудо. Но някой преди това е хвърлил камък  във водата, нали? Моето лично чудо е куче, което плаче на прага на заснежена къща.

  -Как да си върнем любовта към простите неща, да разберем какво наистина иска сърцето ни?

Като спрем да питаме защо, а се оставим на белотата на своите чувства, там се крие чудото. От бялото се раждат всички цветове. Сиреч – от нас.

  -Вашата притчова история плод на въображението ли е, или има реален повод?

-Абсолютно истинска! Но моето сърце я разпозна като знак за чудо. Наблюдателят е също толкова мощен като сътворителят, но е задвижен от други подбуди – да вижда отвъд очевидното.

  -Ще излезем ли от тези разкази по-мъдри, без да губим надеждата за сбъдването на чудото ?

-Надявам се, но пак е въпрос на сцепление на смелостта да видиш отвъд очевидното и способността да се доверяваме на сърцето си.

  Как разказите стават повод за разговор за смисъла, в какво сме се превърнали какво искаме да възродим?

-Беше лесно. Избрах правилните хора, доверих им се. А после намерих вътрешния диалог между тях . И накрая то се случи. Чудото.

  -Вие какво ще си пожелаете тази Коледа?

-Този сборник е моето писмо. Дано бъде прочетен. Там има всичко, което желая и мечтая. Прочетете го!

 

Коментари

comments