Ще успее ли новият медиен проект на Доналд Тръмп

0
383

Бившият американски президент Доналд Тръмп вече обяви, че стартира нова социална мрежа, наречена Truth Social, чиято цел е да отблъсне Big Tech.  Trump Media and Technology Group, която направи съобщението, обясни, че социалната мрежа ще започне ограничено бета стартиране през ноември, като се очаква по-широко разпространение през първото тримесечие на 2022 г.

„Създадох Truth Social и TMGT, за да се изправя срещу тиранията на Big Tech“, каза Тръмп в изявление до медиите. „Живеем в свят, в който талибаните присъстват в Twitter, но се премълчава присъствието на любимия ви американски президент“.

Има сайт за Truth Social, където хората могат да се присъединят към списък с чакащи за социалната мрежа, както и връзка за предварителна поръчка на приложението за iOS. Екранните снимки на приложението предполагат, че Truth ще има страници с профили с хронология на публикациите, подобна на Twitter.

Плановете за стартиране на новата социална мрежа показват нагледно как Тръмп се опитва да се включи отново в публичния дискурс онлайн, след като Twitter, Facebook и YouTube, собственост на Google, му забраниха да използва платформите след бунта на Капитолийския хълм в САЩ през януари 2021 г. Twitter забрани окончателно изявите на Тръмп, като декларира, че това е „поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“, а Facebook заяви, че Тръмп ще бъде спрян от платформата най-малко до 2023 г. Facebook взе решението, след като бордът, натоварен със задачата да наблюдава най-противоречивите казуси на модериране на съдържание, потвърди отстраняването.  YouTube обяви, че ще премахне спирането на Тръмп от платформата, когато „рискът от насилие намалее“.

За всичко, което се случи, бившият президент съди тези платформи, настоявайки, че са приложили цензура и има нарушение на Първата поправка на Американската конституция, въпреки че Първата поправка е срещу намесата на правителството в правото на изразяване на лицата, а не на частни компании като социалните медии. От известно време Тръмп твърди без доказателства, че компаниите се отнасят по дискриминационен начин към това основно право, обвинение, което те многократно отричат.

Доста специалисти са скептични дали Тръмп ще постигне набелязаните цели. Ако за момент оставим настрана недоверието към всяко негово начинание и предположим, че Truth Social се превръща в рядък бизнес успех, който върви безпроблемно, хората се тълпят, за да се регистрират, приложението не се срива и Тръмп публикува неспирно в него, всичко това едва ли ще е достатъчно, за  да го издигне до статуса на център на културата, който бившият американски президент  смята, че е бил и трябва отново да бъде. По-широката общественост, включително най-важните gatekeepers, не посещават подобни сайтове, както и повечето хора, с които те общуват всеки ден. Алтернативните мрежи са самостоятелен балон за единомишленици. Не можете да „притежавате библиотеките“, ако библиотеките не са във вашата социална мрежа, така че вероятно не можете да примамите и новинарските медии – дори ако са силно бдителни  относно  скандали в комуникационното пространство.

Появи се и информация, че новият сайт за социални медии на Доналд Тръмп използва софтуер с отворен код, като същевременно не спазва условията на лиценза. Компаниите трябва да бъдат внимателни, когато използват отворен код в търговски и в собствени системи, за да гарантират, че въпросният лиценз е подходящ за техните търговски цели. От решаващо значение е всеки, който възнамерява да разчита на лицензионни разпоредби с отворен код или мисли за патентоване на софтуерни изобретения, да потърси професионален съвет от самото начало. Твърдението относно Тръмп е, че Truth Social се основава на кода на Mastodon, безплатна софтуерна платформа с отворен код за изграждане на уебсайтове за социални медии. Важно е да се подчертае, че Mastodon е пуснат под AGPLv3, който включва клауза „copyleft“, която изисква потребителят на кода да направи достъпен целия „кореспондент източник“, основаващ се на този код. Software Freedom Conservancy даде на Trump Media and Technology Group 30 дни, за да се съобрази с лиценза AGPLv3 (т.е. да направи кода достъпен за тези, които са го поискали) или лицензът за използване ще бъде прекратен.

Тръмп запали фойерверките на Уолстрийт през нощта на 20 октомври, когато обяви, че Trump Media and Technology Group, планира да стане публична чрез компания за придобиване със специална цел (или SPAC).  Акциите скочиха с 550% за една седмица. Бившият американски президент може да се утеши с вероятността да спечели много пари дори след като Facebook изтръгна основата на това, което някога е трябвало да бъде Тръмп телевизия. От финансова гледна точка обаче, нестабилно изглеждащи инвестиции като SPAC може да направят наказанието на Facebook почти безсмислено. Бихме искали да припомним, че SPAC е компания, която няма търговски операции и е създадена специално за набиране на капитал чрез първично публично предлагане (IPO) с цел придобиване на или сливане със съществуваща компания. Известни също като „компании за празни чекове“, SPACs съществуват от десетилетия, но популярността им нарасна през последните години.  Експертите твърдят, че SPAC разполага със срок до две години, за да намери и да се слее с целева компания. Всеки инвеститор, който обмисля SPAC, трябва да е готов да изчака, за да прецени възвръщаемостта на инвестицията и евентуално изобщо да не види такава. Може да се окаже, че инвеститорът се обвързва с несигурни планове и от своя страна да пропусне други възможности.

Така че има много психологически, технически и финансови въпросителни около новия проект и ако Тръмп иска да си върне първенството в културата, Truth Social едва ли ще може лесно да му го предостави – освен ако не използва платформата, за да обяви, че се кандидатира за президент през 2024 г.

Линкове https://www.cnet.com/tech/services-and-software/donald-trump-is-launching-a-new-social-network-called-truth-social/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-26/donald-trump-s-social-network-truth-social-won-t-give-him-what-he-wants-most

https://sfconservancy.org/blog/2021/oct/21/trump-gr

Коментари

comments