ПРОТЕСТ НА ЖУРНАЛИСТИ ОТ DEUTSCHE WELLE

0
669

Във времена на увеличаване на политическите, религиозни и културни напрежения по целия свят, Германия се нуждае от силен и надежден глас в света. Този глас е нужен и полезен, той се търси.Официалната цел на медията според Закона за „Дойче Веле“ е „да разпространява в чужбина широкообхватната картина на политическия, културен и икономически живот в Германия, а също и да представя и разяснява германските възгледи по важни въпроси“.

Светът говори много езици! Гласът на Дойче Веле също! Само ако DW – телевизия, радио и интернет – говори и в бъдеще в един глас, но чрез много езици, те ще продължат да бъдат чувани. За да бъдат разбрани от света.

Служителите на Deutsche Welle (DW) в Бон ратуват за  запазването на езиковото многообразие на медията, за запазването на работните места. Журналистите настояват „за журналистическо многообразие, а не монокултура”.

Генералният директор Петер Лимбург предвиждаше крути икономически мерки, според които да отпаднат множество формати и цели съдържателни сектори, като Дойче Веле се превърне в нещо като новинарски канал предимно на английски език. Журналистът от Кьолн Франк Юберал, представител на Германския журналстически съюз, възрази през декември 2014 на Лимбург: „Не желаем да се превръщаме във второ ВВС. Нито пък в СиЕнЕн за бедняци. Стремим се към добра журналистическа работа, която струва и добри пари.”

С тази убеденост няколкостотин служители на Дойче Веле демонстрираха на 23 февруари в Бон за адекватен финансов пакет и опазването на езиковото многообразие в предаванията за чужбина. Оратори от професионалните съюзи и от ръководния персонал на германската медия за чужбина заявиха своята подкрепа на протестиращите по време на митинг на централния катедрален площад в Бон, в подножието на няколкометровия паметник на езиковия универсалист, медиатор и мултикултуралист, непримиримия Лудвиг ван Бетовен.

От вторник протестиращите колеги от Бон и от Берлин могат за известно време да си отдъхнат: от 2016 г. и занапред федералното правителство, финансиращо медията, отпуска допълнителни средства в размер на 12,0 милиона евро годишно. Това слага за сега точка на „сценариите на ужаса” на Петер Лимбург. Успех за служители и журналисти, противопоставили се с многобройни акции на програмните съкращения в Дойче Веле.

По публикации в германския печат

Deutsche Welle_1

Коментари

comments