Ирина Владикова избрана за Българка на годината

0
724

Призът “Българка на годината” беше връчен на шести път и тази година с него бе удостоена Ирина Владикова -директор на Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена.


“Ако искате една работа да се разчуе – дайте я на мъж, ако искате тя да бъде свършена – дайте я на жена. Тази мисъл най-добре обяснява защо днес вие и аз сме събрани в тази зала”, обърна се директорът на НДК към номинираните за “Българка на годината” и продължи “предполагам, че съм поканен, за да се разчуе още повече тази прекрасна инициатива, но причината вие да сте в тази зала е страхотната работа, която вършите и любовта ви към България”.

Мирослав Боршош пожела на номинираните и занапред да успяват да откроят и отстояват България, да запазят и да покажат нейната идентичност по онзи фин, красив и чувствителен начин, по който може да го направи една дама. По думите на Боршош “това заслужава огромно внимание и почести”. Той сподели, че има три особено специални жени в своя живот – три дъщери и допълни “когато довечера им разкажа за вас, ще знам, че има още една причина те винаги да казват с гордост, че са българки.
“Надявам се българските училища в чужбина, чиито брой е над 220, да станат част от образователната система в България”, каза в изказването носителката на приза Ирина Владикова. Тя беше категорична, че “микрокосмосът на родината в чужбина се изгражда от учителя и това е голямо предизвикателство, защото зад граница учителят е този, който създава Родината. Всеки малък български свят започва от от приказката, където доброто надмогва хаоса на чуждата неизвестност”, каза в заключение Владикова.
Това е шестото поред издание, а наградата носи името на Св. Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката – красотата, твърдостта и волята в най-тежки ситуации, вкорененото в нея човешко достойнство.
За наградата се предлагат българки, живеещи извън родината, които със своята активна дейност са допринесли за опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света; защитата на българското национално достойнство; развитието на българските сдружения в чужбина (културни и професионални организации, училища, медии и др.); организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти, посветени на България; популяризирането на българската култура, историческо наследство и традиции в съответните държави. Номинациите се разглеждат от специално създадена комисия, която включва личности, доказали съпричастността си към темата за българите в чужбина.

Коментари

comments