Георги Чапкънов-Чапа отблизо.

0
486

В галерия УниКредит Булбанк банк, точно зад монументалната скулптора на Светата премъдрост София- емблема на града ни, чийто автор е Георги Чапкънов, ФотоФабрика представя изложбата: „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“.

Изложба, която ни  доближава до вътрешния творчески свят на скулптура. Вкарва ни в непосредствената среда, в която той твори, дава ни възможност да разпознаем творческия заряд,, свързващ твореца с обектите на своето творчество.

В продължение на години журналистът Иван Бакалов снима скулптора Георги Чапкънов в ателието му. Фотографиите са исторически наелектризирани, не само защото проследяват работата на един от най-талантливите, именити и продуктивни български съвременни скулптори, а и защото ни връщат към героите, чиито скулптурни портрети е изработвал Чапкънов – от Радой Ралин и Йордан Радичков до Федерико Фелини, който три пъти лично позира на скулптора и това се оказва единственият портрет на режисьора“.

Благодарение на проникновеното око на журналиста- фотограф, търпеливо издебвал миговете, в които проблясва сякаш творческата, оплождаща материята искра, човек може да усети връзката между идеите на автора и неговите обекти. Да добие впечатление  доколко в това, което творецът създава, е вградена част от собствената му душевност.
Георги Чапкънов неведнъж е казвал, че обича да прави малки неща. Едно такова малко нещо, с дълъг живот, е статуетката Аскеер, в която сякаш е вградена любовта му не само към изкуството театър, но и към игровото начало у човека, разпознаваем е закачливият поглед, характерен за Чапа, който подсказва отношение към вечното и ефимерното, сериозното и преходното…

И макар житейските обстоятелства да се опитаха да пречупят твореца, изложбата дава основание да вярваме, че духът на скулптура е жив.
И се надяваме да видим осъществена голямата му мечта да претвори образа на Васил Левски. Нещо, за което се готви цял живот.

ФотоФабрика и УниКредит Булбанк представят над 30 фотографии на Иван Бакалов, носещи посланието на десетилетията, през които са правени, и някои въпроси за ФотоФабрика и УниКредит Булбанк представят над 30 фотографии на Иван Бакалов, носещи посланието на десетилетията, през които са правени, и някои въпроси за десетилетието, в което ги показваме – как помним, какво помним, “скулптурираме“ ли паметта си, грижим ли се за нея не просто да не забравя, а да знае…

Георги Чапкънов завършва Художествената гимназия в София и Националната художествена академия, където е професор и основател на специалността „Метал”.

Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.), създал е стотици монети, медали, плакети, наградни статуетки, портрети на знакови личности. Освен на емблематични за София скулптури, той е автор на редица паметници в различни български градове: Чарли Чаплин, Хитър Петър, Дон Кихот и Санчо Панса – Габрово, На дарителите – Свищов (2005), Висоцки – Вършец (2007), Орфей и Евредика – Смолян (2007), Георги Калоянчев – Бургас (2015), Борис Христов – Пазарджик (2019) и др.

Носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж, 2002 г. и др.

Негови произведения се намират в многобройни частни колекции и музеи: Националната галерия в София, Ермитажа в Санкт Петербург, музея „Пушкин” в Москва,„Оцокуши – Га-Хара Музей” – Япония, академията “Лалит Кала” в Ню Делхи, музея на открито „Моран” – Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция „Петер Лудвиг” – Германия, Музей Moutier – Швейцария.

Иван Бакалов е журналист и фотограф, завършил е журналистика в Софийски университет, където е хоноруван преподавател по пресфотография. Работил е като редактор във вестниците „1000 дни”, „Експрес”, „24 часа”, „Сега”, „Новинар”. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.

Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред On Route 66”.

„ФотоФабрика“ представя колекцията на Иван Бакалов
от 11 май –до 11 юни
УниКредит Студио, пл. “Света Неделя” 7

Осмият фестивал „ФотоФабрика“ е част от Календара на културните събития на София.

 

Коментари

comments