ОЗАРЕНИЯТА НА ХУДОЖНИКА – с Никола Танев „на път“

0
1390

 НХГ  5 януари – 28 март 2021

В този застинал и помрачнял свят на пандемна изолация, в който живеем, НХГ ни прави подарък, като ни повежда на въображаемо пътуване чрез картините на Никола Танев- художникът пътешественик. Поводът-130 години от рождението му е провокирал организаторите не просто да подредят дежурна изложба от архива с който разполагат,  както и от частни колекции, но и да създадат експозиционно едно визуално усещане за неговия озарен от светлина и духовност свят, аранжирайки пространството на галерията така, че картините сякаш оживяват и ние ставаме съучастници по пътя към неговите вдъхновения.

Куратор на изложбата е  Иво Милев.

„Няма друг български художник, пътувал толкова много като Никола Танев. Това е неговият начин на живот – да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента.

Зимен кукорт в Алпите

Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми.“

Пристанище в Браила

Никола Танев е роден в Свищов през 1890 г. в семейството на  Димитър Танев, собственик на фабрика за сапуни в румънския град Турну Магуреле. Подпомагал революционното движение финансирал е въоръжаването и четата н Христо Ботев и преминаването ѝ през Дунава.Негов брат е журналистът Стефан Танев, главен редактор на в. „Утро“, който след 9 септември 1944 г. заедно с много други интелектуалци е осъден от Народния съд.

През 1905 г. бащата Димитър Танев фалира семейството заминава за Париж. Там Никола проявява своята дарба и е забелязан от собственика на фабриката, който го изпраща на свои разноски в  Академията за декоративно изкуство.Където се обучава  при проф. Пол Реноар и проф. Манжан.
През 1912 г., след като се дипломира, Танев открива в Тръпковата галерия в София първата си изложба с картини, рисувани в Париж.

Париж, Сена

До 1944 г. организира над 50 изложби в най-големите европейски градове Излагал е свои творби на 28 самостоятелни изложби в България и 27 в Италия, Франция, Германия, Испания, Швеция, Румъния и др.

Венеция

Живописните му платна, Беломорието, Балчик, Търново, Карлово, му спечелват  признанието и на критиката, и на публиката.

Балчик

Често е наричан „слънчевият“ художник, заради изящната въздушна светлина, която излъчват карините му.

Карловски двор

По време на Първата световна война живее със съпругата си Миша ( Димитрина Георгиева)  в Германия. В края на 1921 г. пристига в гр. Манхайм, където е поканен да направи изложба в престижното Манхаймско художествено дружество.

Мюнхен

Животът  на съпружеската двойка е твърде особен. Танев е имал доста ектравагантно и бохемско поведение. Макар и нисък ръст ( Миша е била с глава по-висока от него) имал безброй връзки с други жени, с една от които- Валентина Чемширева, племенница на ген. Вл.Заимов, връзката се оказва съдбоносна. От нея той има две деца- Чая и Никола. Маша приема Валентина като част от семейството,  нещо, което скандализира моралистите в обществото, но все пак тя е тази, която се грижи за живописеца през целия им съвместен живот, дори през последните 14 години, в които е прикован в инвалидна количка.

Несъществуващата вече улица „Търговска“

Танев ни е оставил много спомени за стара София: Улиците на София – бул. Дондуков, ул. Търговска, бул. Мария Луиза с джамията и неразрушения още хотел „Македония“ и още много други.

Танев има афинитет да украсява съдовете в дома си, дървените врати в апартамента, съндъци и лавици и др. в характерния декоративен стил на дружество „Родно изкуство“. Тези предмети, както и рисунките му, могат да се видят в къща-музей „Никола Танев“ на бул. Евлоги Георгиев 89.( Дълго време апартаментът тънеше в немара,  28 картини бяха изчезнали дори, но като по чудо все пак  се появиха, след като Министерството на културата се задейства.) И сега домът най-после е превърнат в музей, каквото е и завещанието на художника.

След 9 септември 1944 г. Никола Танев е обявен за „буржоазен художник“ и хвърлен за няколко месеца в затвора заедно с Александър Божинов, Константин Щъркелов, много журналисти, културни дейци. Там среща за последен път брат си, журналиста Стефан Танев, който по-късно умира в Сливенския затвор при неизяснени обстоятелства.
Съдбата е по-благосклонна към Никола, Валентина и Маша правят всъчко възможно и успяват да го измъкнат от затвора.
Никола Танев умира на 23 юли 1962 г. в София.


Потопете се в този свят и изживейте една артистична история в света на художника.

 

Коментари

comments