Откровения за смисъла: „Андрей Даниел – последните 7 години“  

0
702

Фотоизложба  на Стефан Джамбазов, галерия „Академия“

„На Андрей, с любов“ бих нарекла тази изложба, защото това е едно емоционално откровение за света на твореца. Стефан Джамбазов не е фотограф. Но е творческа личност, която винаги се е интересувала от процеса на творческото познание, от „човешкото“ заложено в хората на изкуството, което белязва техните дела. Затова и уловените мигове от последните седем години на незаслужено напусналия ни обичан от всички Андрей, са потапяне в съкровения свят на художника, разказ за духовните му убежища: Академията, приятелствата, каузите, най-близките..
Не пропускайте да го посетите. Андрей ще ви посрещне в лабораторията на своята душа- ателието, както винаги благ, усмихнат, сякаш осенен..


Фотоизложбата „Андрей Даниел – последните 7 години“ на Стефан    в галерия „Академия“ на Националната художествена академия,  можете да видите от 7 до 23 януари 2021.


„ Има нещо символично в това, че тази изложба идва в навечерието, когато се навършва една година от кончината на големия художник и преподавател, която се навършва на 24 януари. И то на място, което може да се каже, че беше дом на Андрей през годините – в срещите и контактите с колегите си и студентите в НХА.

Галерия „Академия“ е поредната спирка на тази пътуваща изложба след показването на част от нея на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол и цялостно във фоайетата на културния дом „Борис Христов“ в Пловдив по време на Пловдив джаз фест 2020. Но тук, освен, че е знаково място за проф. Андрей Даниел е и първо показване на изложбата в София, реализирана по проект на фондация „Въпреки“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

Тази изложба е опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на големия художник, преподавател и мъдрец проф. Андрей Даниел /1952 – 2020/. Имахме щастието да се виждаме по – често по различни поводи в тези последни негови години освен заради приятелството, но и във връзка с нашия сайт и фондация „Въпреки”. Разговорите и срещите ни бяха свързани с подготовката и откриванията на негови изложби, както и на учениците му, на които изключително държеше.

Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции – признания, работа в Академията в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края… И беше щастлив.

Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл. „И ако не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за околните, за много големи групи хора смисъл, то това съществуване ще бъде по-скоро някакъв вид вегетация”, каза в разговор с нас за сайта ни „въпреки.com” Андрей Даниел. Предлагаме и вие да се докоснете емоционално до тези последни години на Андрей, за когото обаче не можем и не искаме да мислим в минало време…“
Стефан Джамбазов


Попътен вятър на пътуващата изложба, която ще срещне Андрей с любимите му места и хора.

 

Коментари

comments