МЕСТА ЗА СРЕЩИ

0
1264

14 непоказани живописни платна на Андрей Даниел в галерия Нюанс
15 ноември – 1 декември 2018г.
„Разбира се, заглавието на тази изложба е опит а метафора.“ казва авторът.“Защото тези срещи са въображаеми, в някакви други, /някои ги наричат духовни/ пространства.“

Местата, В които човек които уж случайно попада, са местата, които съзнателно търси, защото са разпознаваеми от душата, имат тайнствен връзка с нашите чувства, спомени и преживявания. Не са посто декор или пасивен елемент в сюжетната линия на нашия живот, а подсказват истории в минало и бъдеще време. Такива места са: „безценен извор на вдъхновение“, казва режисьорът Вим Вендерс, за когото откриването на мястото, което носи памет, е основна причина да се направи един филм.
За Андрей Даниел местата са повод да ни поведе на пътешествие натам, където света на реалното и въображаемато се срещат и разпознават.

 „Места, в които опредметените фантазии са реалности, открити и напипами от наши предтечи и съществуващи за нас, като истинските дървета, треви или планини.
Пространства, в които реалностите са въплътени ценности, към които сме непреодолимо привлечени. Там можем да срещнем мъдри и гениални хора, с техния огромен талант да превръщат предметите в скъпоценности, там можем да срещнем дори себе си. Добре е да попътешестваме до тези места, които разширяват все по-общия свят и даже му придават някакъв смисъл.“

Андрей Даниел

Идеите за създаването на тези сюжети са се зародили през последното пребиваване на Андрей Даниел в Сите Дез Ар през 2017г. Това далеч не е първото му посещение в Париж, но този път художникът е видял там нещо ново, което го е провокирало и вдъхновило: целя Париж, сякаш нарочно е осеян с места за срещи. Някои от тях са злободневни, други са специални и дългоочаквани, а някой са донякъде абстрактни, но същевременно съвсем реални – тази между творци и техните предци. Tе правят възможно да се преминава между епохите в историята на изкуството, което е безценно, а във вечния град това е и неизбежно.

 

Коментари

comments