ДВЕ НОВИ ИЗЛОЖБИ НА ФОТОГРАФА ЛЮДМИЛА КАПИТАНОВА

0
1614

Людмила Капитанова, тревъл-фотограф, готви две нови изложби. Едната от тях, през април т.г., ще покаже нейни творби от Африка, Азия и Европа, снимани в по-ранен период. Галерията от снимки ще бъде изложена в Клуба на фоторепортерите на бул. Дондуков 1,   в подлеза под  Министерския съвет. Откриването ще стане, когато бъде отменено извънредното положение във връзка с корона вируса. Ще видите нейни снимки от върховете Непал и Килиманджаро, от долините, храмовете и реките в Азия, каналите на Венеция, с екзотични портрети на хора  от племената в Африка. Впечтляваща е географията на нейните пътувания, изборът на обекти – хора, животни, пейзажи. Маршрутите обхващат Антарктика, Бали, Мианмар, Мароко, Шри Ланка, Камбоджа, Египет, Чили…Слонове, зебри  и жирафи, пингвини и тюлени, заснежени върхове и живописни реки – всичко това е събрано в калейдоскоп от случки и преживявания и уловени мигове.                                                                                                                Людмила  е любител-фотограф с много награди. Любовта й към фотографията възниква спонтанно, но я увлича бързо. Много от снимките са направи по време на пътуванията с фотографа на „Нейшънъл джиографик“ Роберто Паци, както и с други запалени по екзотичните места нейни колеги. „Търсенето на светлина и цвят, улавянето на момента, са характерни за нейните фотографии, казва за Людмила световноизвестният италиански фотограф Роберто Паци, който живее в Испания, има собствена галерия там, ученици и издадени книги.

„Обичам да пътувам и обичам да рискувам“, признава за своето  хоби Людмила Капитанова. И това може да се види от фотографиите й. Удивително съчетаване на цветове, обекти, архитектура, културно наследство, хора. Сега, когато пътуванията ни стават все по-трудни, да надникнете, да се потопите в света на нейните фотографии, е приятен релакс и откъсване от тревогите на деня. Обективът на Людмила стига нависоко и надалече.

Вероятно през май или юни ще видите и следващата й изложба на вече познатото място – галерията на Оборище 5. Тя ще покаже снимки от пътуването си до Иран и поредното пътуване до Непал. Ще видите и снимки на нейните колеги и приятели. За иранците Людмила казва, че са рядко любезни и приветливи хора. Различната религия не пречи, даже подпомага разбирателството и подсилва взаимното любопитство.

Съчетаването на разнообразната природа с древната култура е предизвикателство за погледа и обектива. Сякаш и камерата е усетила това предразполагащо дружелюбие и гостоприемство. А изпитанията по върховете на Непал оставят магнетичното усещане за риска, издръжливостта на човека  и невероятното привличане  със силата на инстинкта за оцеляване и надмогване на обстоятелствата в името на живота.

Коментари

comments