ПРОМЕНЯ ЛИ ПАНДЕМИЯТА ФИЛОСОФИЯТА НА ТЕАТЪРА?  

0
708

На първата си онлайн пресконференция, посветена на новия сезон, директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин, драматургът Юрий Дачев и режисьорът Диана Добрева обобщиха както проблемите от изминаващата трудна  година, така и поуките от нея, и освен за шестте  предстоящи нови постановки, заговориха и за нови идеи, за нова философия. Защото, както знаем от мъдрите хора, кризата винаги е шанс за търсене на нови решения, което значи възможности за разширяване на полето на комуникации с публиката.
Да, загубите не са малко: пропуснати гостувания, фестивали, спрени репетиционни постановки, сред които и голямото очакване на спектакъла „Нова земя“, отлагане на кулминацията на годишнината на Иван Вазов, но все пак 4 нови премиери въпреки пандемията, и развитие на нови идеи. Една от които, в дискурса на продължаващата  Вазова линя- нова постановка с режисьор Диана Добрева: „Балконът на Вазов“ която ще ни запознае чрез документи и архивни материали към най-неизследваната и непозната част от биографията на Вазов- историята на Вазовия род  и премълчаваната история на Балканските войни.
Всъщност, начинът по който Народния театър превърна годишнината на Вазов в преживяване, разби юбилейните клишета, защото се превърна в истинско завръщане към света на поета, в припознаване на времето, в което е живял, нещо, което възроди у публиката едно ново самочувствие на принадлежност към тази епоха.

На базата на този опит ръководството на театъра замисля трайно да се обърне към българската литература и драматургия, да ни върне и преосмисли света на Йордан Йовков, Антон Страшимиров, Георги Стаматов, без да се отказва от съвременните български драматурзи.

На 21 и 22 януари 2021 г. на Сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на „Плач на ангел“ на Стефан Цанев – моноспектакъл на Христо Мутафчиев, режисиран от Стоян Радев.

На 26, 27 и 28 февруари на Голяма сцена премиера ще има „Двубой“ от Иван Вазов. Спектакълът е режисиран от Мариус Куркински и е с участието на Пламен Димов, Павел Иванов, Аня Пенчева, Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Любомир Петкашев, Стефан Къшев.

На 14 март на Голяма сцена e премиерата на музикалния спектакъл „Компанията“ с режисьор Михаил Петров. Продукцията е съвместна с Пловдивската опера. Само 11 дни по-късно – на 25 и 26 март на Камерна сцена ще видим „Бележките под линия“ – авторски спектакъл на драматурга Мирела Иванова, режисиран от Катя Петрова. Спектакълът е с участието на Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова и Ирина Митева.

През юни у нас трябва да започне и първият етап от репетициите на световноизвестния драматург и режисьор Боб Уилсън, който поставя на Голяма сцена „Бурята“ от Уилям Шекспир. И тези репетиции бяха отложени през тази година заради пандемията и извънредното положение. Предвидено е премиерата да бъде на 17 и 18 ноември 2021 г.

През есента на 2021 г., в рамките на Сезон 2021-2022 са предвидени премиери и на още две камерни пиеси.

Мариус Донкин очерта и още два важни за Народния театър проекти, планирани за 2022 г. – спектакълът „Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, гостуването на Александринския театър и спектакъл с режисьор Валерий Фокин, чиито репетиции трябва да започнат в края на 2022 г. с премиера през 2023 г.

Другите идеи са свързани с откриване на нови пространства които да разширяват общуванията, както и приобщават нови публики. „Театър зад театър“ ще развие своето присъствие. Театърът има амбиция да превърне в културно и уличното пространство-    т.н. Вазова алея.

Екипът на Народния театър отправи пожелание за здраве и повече духовност в новата година към своята публика, която призова да участва в благотворителния концерт-спектакъл, посветен на хората, които ни помагат на първа линия да се справим с кризата: музикално-поетичния пърформанс: „Театърът ви аплодира“ на 23-и декември.

Коментари

comments