ТРЪМП – БАЙДЪН: КОГО ИЛИ КАКВО ЧАКА РУСИЯ?

0
1524

Руският президент Владимир Путин не бърза да поздрави новия стопанин на Белия дом, вероятно Джо Байдън. При победата на Доналд Тръмп Русия избърза. Връщането на демократите на власт прави Кремъл по-предпазлив. По време на управлението на по-приятелски настроения към Русия президент Доналд Тръмп и предпочитаните републиканци руско-американските отношения стигнаха поредното дъно. Вашингтон наложи още по-строги икономически санкции на Русия и на близкото обкръжение на Владимир Путин. През 2018 г. на срещата им Хелзинки Тръмп погледна в очите Путин и се оказа че му вярва повече, отколкото на американското разузнаване. Демонстрираното от Тръмп благоразположение към руския лидер на фона на скандалите и разследванията във връзка с руската намеса на изборите в САЩ, последвалите шпионски саги и случаите със  Сергей Скрипал и Алексей Навални обаче не оставиха шансове за диалог. САЩ се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег с обвинения към Москва. Последва предупреждение за едностранно оттегляне и от  Договора за стратегическите настъпателни оръжия, чийто срок ще изтече само дни след встъпването на длъжност на новия американски президент през януари на следващата година. Вашингтон блокира „Северен поток-2“, с което обтегна и отношенията не само с Русия, но и с Германия. САЩ на Доналд Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение за климата, от Световната здравна организация, от ядрената сделка с Иран,  обяви търговска война на Китай и още по-строги санкии към Русия. Кремъл бе обвинен отново, че се опитва да  разколебае единството в ЕС и НАТО и да вбие клин между САЩ и съюзниците им. Всъщност натискът на Доналд Тръмп за увеличаване на военните разходи на европейските съюзници и откритото поощряване на Великобритания да се оттегли от ЕС имаха по-разрушителна сила за съюзниците от усилията на Москва. Макар че Европа бе задължена  да подкрепя с все по-голяма неохота  санкциите срещу Русия с растящи загуби за отделните страни, вместо обединение и солидарност, в ЕС се появиха нови  разногласия. Разполагането на американски оперативни военни сили в Полша и Прибалтика засилва  военното напрежение по руските граници. Оттеглянето на САЩ в Сирия доведе до укрепванеи на руското военно присъствие там и праедизвика остър сблъсък на интереси между Русия и Турция. Интересите на двете страни се сблъскват и в конфликта между Армения и Азърбайджан за Нагорни Карабах. Трудно е да се предскаже върху какво ще се закрепи световната сигурност, ако демократът Джо Байдън реши да се върне към изоставените международни ангажименти на САЩ. По-настървените анализатори предричат даже война между Русия и Украйна, насърчавана от Вашингтон.

Русия остава са САЩ враг № 1. Икономическият враг е Китай. Близкото сътрудничество на Русия с Китай и Турция видимо предизвиква раздразнение във Вашингтон. Белият дом обаче не забравя, че двете държави са и регионални съперници на Русия. По границите на Русия отново се активизират „горещи точки“ – Беларус, Нагорни Карабах, Киргизстан, Грузия…

В тази обстановка в навечерието на парламентарните избори, при нарастващо соцаално напрежение в страната, Кремъл предприе смени в правителството. Владимир Путин осигури пожизнени мандати в Съвета на федерацията (горната камара на парламента) за себе си и бившия президент и премиер Дмитрий Медведев. Този ход е следствие от неотдавна проведения  референдум за  поправки в Конституцията на Русия.

Ще се втвърди ли  политиката на Русия с влизането на демократите в Белия дом, ще се изостри ли конфронтацията между  Вашингтон и Москва? Да се каже, че на Русия й провървя в отношенията със САЩ по времето на Доналд Тръмп едва ли е уместно, въпреки че Държавната дума ръкопляска при избирането му. Ще ръкопляскат ли руските депутати на Джо Байдън след разочарованието от Тръмп? Броенето на гласовете в САЩ продължава.

Кремъл засега стои със скръстени ръце. Чака. Който и да победи в САЩ, Русия остава главният враг, Владимир Путин – „лошият човек“, а руската политика – основната заплаха. На фона на краха на глобализацията и либералните теории, под сянката на световната пандемия неотслабващата битка за многополюсния свят създава напрегнато очакване. Какво или  кого чака Русия? Едва ли от Вашингтон ще задухат топли ветрове.

Коментари

comments