Тероризмът няма религия

0
641
автор: Мехмед Юмер

„Терористичният атентат срещу редакцията на сатиричното списание “Шарли Ебдо” във френската столица Париж, в който загинаха 12 души, не може да бъде оправдан с никаква идеология, кауза или верско убеждение. Още повече с ислямската религия, защото истински вярващият мюсюлманин не може да стане терорист, а терористът не може да е мюсюлманин.

Такива зверства може да извършват само хора, чиито души са обладани от силите на мрака. А Бог е светлина, според Библията, според Корана – Нур. На който и Бог да се кланя, която и религия да изповядва, човек винаги се стреми към добротворство.
Сега всички мюсюлмани по света трябва да осъдят варварското нападение над журналистите на „Шарли Ебдо“, извършено под претекст, че са иронизирали Пророка на исляма, когото вярващите са призвани да тачат и обичат. Защото повечето хора в западния свят не смятат карикатурите за гавра, а просто за начин да изразят виждане по даден въпрос. С ирония, усмивка, намигане, осмиване, грозновати портрети и т.н., но винаги с много тънко “бъркане с пръст в раната”. Всеки, който се зове мюсюлманин, трябва остро да осъди актовете на насилие срещу хората, които не мислят като него.
Тероризмът няма религия.
Една от основополагащите ценности на западноевропейската цивилизация е свободата на словото. Днес люлката на тази цивилизация – Франция, и нейният народ платиха много висока цена. Това е недопустимо – да убиваш хора, само защото не ти харесва тяхното поведение или начин на мислене. Ако оставим на една страна язвителното окарикатуряване на Пророка на исляма, грубите сатирични и саркастични шеги спрямо ислямската религия, направени от журналистите на „Шарли Ебдо“, в крайна сметка това са човешки същества. А човек е роден на този свят, за да живее. Никой няма право да му отнема това свещено право. В противен случай саморазправата означава нарушаване на обществения договор и налагане на законите на джунглата. В цивилизованите и демократични общества, в една правова държава проблеми от подобно естество се решават в съда. Нещо повече, убитите журналисти вече са били съдени от мюсюлманските общности във Франция по повод карикатури, но съдът ги е оправдал с аргумента, че свободата на словото не може да бъде ограничавана. От друга страна, един от принципите на самата ислямска религия поставя под закрила живота, имуществото и честта на хората. Друг принцип на исляма гласи, че който е убил човек, той сякаш е убил цялото човечество, и който е спасил човек, сякаш е спасил всички хора по Земята. Следователно деянията, застрашаващи и отнемащи правото на живот, не може да имат религиозни подбуди. Подобни деяния са тероризъм и хвърлят кал по образа на исляма. Един от символите на епохата на Просвещението – Волтер, казва: „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш.“
Изказвам своите искрени съболезнования на близките на загиналите и на народа на Франция.“

Препечатка от e-zaman, Автор: Мехмед Юмер

Коментари

comments