ЦВЕТОВЕТЕ НА ЗЕМЯТА

0
1852

Изложба-вернисаж на Димитър Труканов-Трукан  в галерия Нюанс
от 5-и до 24-и февруари

Картините на Туркан искат спокойстмие и тишина. Може би лека музика, предкласика, софт джаз…Създават усещане за потапяне и вглъбяване, събуждат поетични откровения. Странно е да ги свържеш с биографията на човек, който язди кон и едновременно стреля с лък. Възпитава сина си в древни мъжки бойни изкуства. Може би надслова на изложбата- вернисаж „Цветовете на земята“ дава обяснение-  опоетизираните корени на нашата същност вкопани в земното, осенени от небесното.

Характерната за художнита техника, в която има ралични елементи, сред които и метал, и хартия, е сякаш израз на тази противоречива,  но вълнуваща несъвършеност на която е обречен човека, да се люшка между земното и вечността. Когато гледаш картините на Трукан, имаш чувството ту че потъваш дълбоко в земната материя, ту че политаш и от някакъв освобождаващ простор съзерцаваш смаляващите се знаци на човешкото битие.


Зима та е време за вглъбявания. Посетете тази изложба, ще приземите душата си, като я възвисите, потапяйки я в свят на недомлъвки и копнежи по чистота и светлина.

Абстрактните произведения на изкуството често са лаконични, те говорят с намеци, но това не означава, че зад привидната липса на фигуративност не се крият съвсем конкретни образи и разкази. Такава е работата на Димитър Труканов – Трукан. Като него самия тя е задълбочена и прецизна, но същевременно е и смела и силна.

 

Трукан е одухотворен художник, в неговия подход няма суета, няма и помен от прибързаност. Той работи свободно и спокойно, в приятна изолация в ателието си. А то разбира се е разположено сред природата, просторно е точно така, че да не ограничава един творец с мащабно мислене.

Димитър Димитров-Трукан е роден в Благоевград, живее в София. Завършва  Художествената гимназия, София и Национална художествена академия, София, специалност “Текстил” при проф. Димо Балев.

 

 

Самостоятелни изложби:

2008 – „Ръжда“, Галерия „Ракурси“, София
2004 – Галерия “Електра”, Торемолинос, Испания
2001 – 2006 – Галерия “Артамонцев”, София
2000 – Галерия “Ефекта”, София
1997 – Дидимотика, Гърция
Както и редица участия в бългаски и международни изложби
1997 – Награда за млад автор на фондация “ПИБ”, СБХ
1997 – Награда от конкурс за рисунка, НХА, София

Коментари

comments