ТРЪНЛИВИ НАСЛАДИ

0
1088

От 1-ви, до 20-и октомври галерия Нюанс отваря врати за пространствените светове  и живописните предизвикателства на художничката Катрин Томова.

На пръв поглед сложни абстрактни композиции, които обаче подсказват човешки разказ и емоции. Светове от цветове,  контрасти и хармонии, които събуждат въображението, отключват в съзнанието изживени и неизживени мечти и спомени. От една страна много лични-като трънливите наслади на творчеството, които авторката споделя, от друга страна асоциации и интелектуални ребуси за разчитане на преживяванията на всеки един от нас..

 В картините има особена сметлина и глъбинност, бялото присъства сякаш именно като платно за донаписване на истории,  създавайки  усещане за полет, за поглед отгоре и същевременно в дълбочина, както находчиво сподели и Митко Новков, откривайки изложбата.

Заглавието “Трънливи наслади” е препратка към процеса на създаване. За художника творческият акт е неминуемо свързан с бодливи, болезнени усещания, но също така само той може да донесе търсеното удоволствие и удовлетворение. Затова и в живописта на Катрин Томова колоритът е богат и смел, често топлите гами се редуват със студени, което донася усещането за противоречие трансформиращо се в хармония.

Силно начало за новия сезон на галерия Нюанс, която все повече се превръща в любимо и желано средище за срещи с изкуството и с неговите създатели.

Катрин Томова е родена с през 1967 в София. Художественото образование и практика Катрин Томова получава в Школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон Пиер Рамел в Париж, където живее от 1989 до 1991 г. Първите си две самостоятелни изложби показва през 1988 и 1989 г. в Младежкия театър в София. След това има четири последователни участия в парижкия Есенен салон (1989, 1990, 1991 и 1992) и участва в Представителната изложба на български художници във Франция през 1991. Включена е с репродукция в издадения юбилеен албум по случай 100-годишнината на Есенния салон като най-млад участник. Същата година е приета като студентка в École-des-Beaux-Arts, но следването й там е осуетено от обстоятелства. Излагала е в съществувалите по това време търговски галерии в софийските хотели „Рила“ и „Интерконтинентал “ (1992). През 1993 г. по покана на галерия „Аполон и Меркурий“ показва голяма самостоятелна изложба на Шипка 6. През 1994 е приета за член на СБХ в секция Живопис. Зад граница има самостоятелни експозиции в галерия „Мона “ в Лимасол , Кипър (1995) и в галерия „Готие “ в Саарлуи , Германия (1998). Участвала е в редица организирани от СБХ групови изложби и проекти, между които: „Нови имена“ – Шипка 6, кураторски проект на Мария Василева (1992); Международно Триенале на живописта (1996); „Цветът“ – кураторски проект на секция Живопис; „Болница за влюбени“, кураторски проект на Димитър Грозданов (2014).

В  последните години художничката  се наложи с редица оригинални творчески изяви, между които: Деволюция (в галерия „Контраст“), Островът по обед (в галерия „Стубел“), 150 х 210 (в галерия „Юзина“), Terra Animalica (в галерия „Ракурси“) и Рок легенди (в галерия „Сезони“).

Коментари

comments