ЗА ПАПАТА И ПАПСКИТЕ УРОЦИ

0
1292

    11 % от българите са атеисти, твърди социологическо проучване. Друг въпрос е колко от останалите са истински вярващи и в какво вярват. За много от българите вярванията са на т.нар. „битово“ ниво, разбирано като спазване на традициите. Всъщност религиозната култура на българина не е много висока. А религията е част от историята на света. Ние сме православни. Познаваме историята на православието. Но слабо познаваме каноните му. Дори разликите в календара ни разделят, да не говорим за сложните отношения между православните църкви. Теолозите са сложили своите граници в християнството.

Визитата на папа Франциск бе добър повод да видим католическата традиция, да усетим разликите, да се почувстваме всички заедно християни. И вярващи. Защото у нас има и други религии. Които също слабо познаваме. Неслучайно София си е спечелила славата на религиозно най-толерантната столица заради факта, че на еднакво разстоние една от друга в центъра са най-големият у нас православен храм, джамия, синагога.

Светият престол винаги се е отнасял с почит към българите. Папа Йоан Павел Втори при визитата си у нас реабилитира България, като заяви, че никога не е вярвал, че ние сме замисляли атентат срещу него. Друг негов предшественик, папа Йоан XXIII /Анджело Ронкали/остави завинаги българите в сърцето си.

Виждаме с каква енергичност и усилие католическата църква се бори с догмите си. Тя отваря храмовете за новите тенденции, за новите технологии. Папа Франциск не позволява да му целуват ръка, демонстрира скромност, откритост, целомъдрие. Той е едновременно духовен водач и човек, не забравя бедните. Той е първият латиноамериканец и първият йезуит във Ватикана, наричан още най-комуникативният папа. Той едновременно признава предимствата на новите технологи, но в същото време напомня че духовният кантакт е по-силната връзка между хората.

Ватикана е едновременно и държава, и духовна институция, управляваща религиозните чувства на  над един милиард и триста милиона християни-католици. България за два дни се превърна в духовен център на този огромен свят. И това е достатъчно като политика, като религия, като християнска мисия и човещина. Светът видя духовен баща.

Иска ми се и Българската православна църква,  българското духовенство да излезе от своята затвореност, да свали златата и да слезе от скъпите коли, да си спомни за бедните, да стане духовен водач на богатите, да върне вярата като дух, да дава кураж и да създава традиции.

Така, че папа Франциск, в битието си  Хорхе Мария Берголио, посети България и в деня на православния си имен ден. Той изнесе урок по християнство и човещина, показани с огромен респект към институцията, която представлява и която държи католиците със затаен дух.

Светият отец дойде в най-бедната страна на Европейския съюз. Но, може би, религиозно най-толерантната. Нищо, че някои я нарекоха най-враждебната заради отношението й към емигрантите.

Папата, главата на Римокатолическата църква,  отправи послание за мир от един от най-размирните район на света, където се пресичат пътищата на вярващите от различни религии – Балканите. Погали ли ни по главата или ни потупа по рамото, преди да отпътува за Северна Македония?

Коментари

comments