ИНТРИГУВАЩИ ЗАГЛАВИЯ: ТАЙНАТА БИБЛИОТЕКА НА ЛЕОНАРДО

0
701

На 2-и май 2019-а се навършват 500 години от смъртта на знаменития италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса Леонардо да Винчи. За да се усети мащаба на честванията на тази годишнина, човек би трябвало да посети едновременно Франция и Италия, които си оспорват събитието.  Причината е, че Леонардо от 1516-а живее и умира1519-а в Амбоаз, където рисува едни от най-прочутите си картини, като прословутата Мона Лиза, „Св. Ана с Мадоната и  младенеца“ и др. И естествено, възникнаха дипломатически напрежения между двете държави, кой по-достойно ще отрази годишнината.

Издателство Колибри предлага на читателите си нещо друго: възможност да вникнат повече в времената, в които е живал Леонардо, времена, които може би са оставили някакъв отпечатък и днес, с предизвикателен исторически трилър, съчетаващ внушителна картина на епохата и незабравим портрет на енциклопедичния гений.  „Тайната библиотека на Леонардо“ излиза днес, 2-и май. Не пропускайте.

Тайната библиотека на Леонардо (превод: Милена Дякова, 272 стр., цена: 16 лв.) ни пренася в края на XV и зората на XVI век… Италия е раздирана от войни с френските крале, от вътрешни борби и съперничество между благородническите фамилии за власт и меценатство. Савонарола е отлъчен от Църквата, обесен и изгорен, дипломатът Макиавели брани Флорентинската република от посегателствата на папския син Чезаре Борджия, възражда се неоплатонизмът. Леонардо създава шедьовъра „Тайната вечеря“ и изследва магията на числата и енигмата на геометричните тела с помощта на францисканския математик Лука Пачоли. Над флорентинската катедрала се издига куполът на Брунелески, Микеланджело извайва своя „Давид“. На фона на разнолика мозайка от бурни политически събития, множество философски препратки и възход на интелекта и художествения талант се открояват… една отрязана ръка и едно убийство заради редки старинни трудове, една кражба и един шифър за тайна библиотека, хранилище на безценно познание и на опасен ръкопис.

Франческо Фиорети е известен италиански писател, роден през 1960 година. Творческата му кариера започва с шумен успех – дебютният роман „Тайната книга на Данте“ (2011) месеци наред е на върха на литературните класации, продадени са 700 000 екземпляра в Италия и още при излизането му авторските права са купени в 7 страни. Следват бестселърите „Тайната картина на Караваджо“, „Изгубеното пророчество на Данте“, както и „адаптация“ в модерна проза на Дантевия „Ад“. През 2018 г. Фиорети отново е на гребена на вълната с историческия трилър „Тайната библиотека на Леонардо“.

Коментари

comments