9-АТА НА БЕТОВЕН НА 9-И МАЙ  В ЗАЛА БЪЛГАРИЯ

0
1358

9-и май се смята за рожден ден на Европейския съюз, защото на този ден през 1950 година Робер Шуман, външен министър на Франция, огласява изработения в сътрудничество с Жан Моне план „Шуман“, който полага началото на Общността с изграждането на Обединението за въглищата и стоманата.

Основната идея е, че този, който не притежава контрол върху производството на въглища и стомана, няма да може да води война. Следвайки гочивия опит от световните войни, Шуман и Моне са наясно, че когато отделните национални държави следват пътя на собствените си цели, те достигат до конфликт на интереси една с друга. А за да бъде конфликтът предотвратен, националните държави трябва да бъдат обединени в името на обща цел. И това е мирът.
Жан Моне години след това признава, ако трябва да почне отначало, би  „почнал с културата“ вероятно защото културата е тази, която истински обединява народите на континета. В името на общото добруване, братството и справедливостта, така, както звучат въдъхновяващо шилеровите рими в Одата на радостта от 9-тата симфония на Бетовен.
Ода на радостта“ е написана през 1785 г.

През 1972 г. композицията на Бетовен е избрана за Европейски химн от Съвета на Европа, а през 1985 г.  и от тогавашната Европейска общност.

В деня на Европа в зала „България“ ще прозвучи най-известната симфония на Бетовен – Симфония No9.  КАКТО ЗНАЕМ, Химн на Европа От 1972 г. европейският химн е откъс ОТ  „Ода на радостта“ от Деветата симфония на Бетховен.

Още след написването ѝ през 1824 г., тя завладява сърцата на слушателите и славата ѝ не я напуска до днес. Познатата на всички „Ода на радостта“ по Фридрих Шилер, която звучи в последната ѝ част, я превръща в първата по рода си симфония, в която има човешки гласове. През 1985г. „Одата на радостта“ в аранжимент на Караян става официален химн на Европейския съюз. И до днес симфонията е символ на на обединение и на надежда за един по-добър свят.

Диригент на концерта е Саша Гьотцел, чиито гостувания се приемат с еднаква радост както от публиката, така и от оркестъра. Гьотцел е учил при Зубин Мета, Рикардо Мути и Сейджи Озава.   и работи с  артисти като Анна Нетребко, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Рене Флеминг. Той е главен диригент на оркестъра в Куопио (Финландия) и артистичен директор на Симфоничния оркестър „Borusan“ в Истанбул, като същевременно е чест гост-диригент на фестивала „Pasific Music“, основан от Ленард Бърнстейн. Неговите участия на Би Би Си Промс и на Залцбургския фестивал го правят всеобщ любимец.

В звездния солистичен състав ще чуем стовноизвестните Цветелина Василева (сопран), Мариaна Пенчева (мецосопран), тенорът Михаил Михайлов и басът Пламен Бейков.В концерта участва и Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

Билети на цени от 25 до 50 лв все още са налични на касата на зала „България“, eventim, epaygo и ticketsbg.

Радост – ти дете на Рая,
ти, божествен ясен плам! 
Ний пристъпваме в омая,
о, богиньо, в твоя храм.
Твоя светъл чар споява
туй, що светски нрав дели,
братя всички люде стават,
щом с крила повееш ти.

Прегърнете днес, о, люде,
целий свят вий със любов!
Братя, звездния покров
крие Бог – там Бог е буден…..

 

Коментари

comments