„КАРТИНИ ОТ ЕДНА ИЗЛОЖБА“ В ЗВЕЗДЕН СЪСТАВ

0
575

зала „България“ на 3 май

Нова арфа Salvi – Diana ще направи дебюта си със Софийската филхармония на 3 май. Италианският инструмент, пристигнл от Париж, е сред най-добрите в света. Той е   подбран лично от арфистката Весела Тричкова и вече е собственост на Софийската филхармония. Новата арфа ще е една от звездите на концера „Картини от една изложба“, в който ще прозвучат Концерт за цигулка, пиано и оркестър на Менделсон, Испанско капричио на Римски-Корсаков и Концертната фантазия „Танци с Мусоргски“ на Александър Розенблат.

Модест Мусоргски, (1839-1881) композитор с ярък принос към развитието на руската класическа музика и нейното утвърждаване през 19-и век. Член на Могъщата петорка редом с Балякирев, Римски-Корсаков, Бородин, изповядва идеите на народничеството и хуманизма.Роден в старо дворянско семество в село Карево, Псковска губерния, когато крепостническтвото е прекратено, подарява земята си на селяните.
С духа на бунта живея аз, над всички земни и небесни власти признавам само една-народната.“ Споделя той пред Балакирев.

„Картини от една изложба” – прочутата сюита за пиано на Модест Мусоргски е написана в памет на приятеля му, художника-архитект Виктор Хартман. Хартман е един от първите художници, включили в работата си традиционни руски  мотиви. След ранната смърт на Хартман през февруари и март 1874г. изложба с 400 от неговите картини била показана в Академията за изящни изкуства в Санкт Петербург. Това вдъхновява Мусоргски да композира сюитата си. Повечето тези картини днес са загубени. Затова пък Мусоргски, като ненадминат майстор на психологическите музикални образи, ни ги пресъздава.

След встъпителната „Разходка“ се явява малко уродливо същество-гном следва сюжет със средновековен замък“ пред който трубадур свири на любимата си, появава се балетът на „Новоизлюпените пиленца“,  следа сцената между „Двамата евреи“…

Сюитата вече почти век и половина провокира с ярката си образност фантазията на десетки творци, които правят свои версии на знаменитата творба. След известната оркестрация на Равел се редят през годините най-различни редакции и преработки, няколко от които са представени в този концертен цикъл на Софийската филхармония. Но може би най-необикновен е вариантът, създаден от руския пианист, композитор и аранжьор АЛЕКСАНДЪР РОЗЕНБЛАТ. Творец с обширно амплоа, свободно движещ се между класическите жанрове и джаза, той се радва днес на голяма популярност в различни среди. В неговите партитури с оригинална инвенция и остроумие се съчетават цитати и алюзии на познати музикални мотиви из обширното поле на световното музикално наследство, виртуозно преплетени в индивидуалния му съвременен език. Сред известните му опуси са „Алиса в огледалния свят”, Вариации „Паганини”, Фантазия „Кармен”, Сюита „Лебедово езеро” и др
Идеята да се обърне към музиката на Мусоргски е инспирирана от талантливия московски бас-китарист Алекс Ростоцки, който преработва за джаз трио няколко части от сюитата и прави запис на албум под название „Картини от една изложба или Разходки с Мусоргски”. Специално за този албум, издаден през 2008, Розенблат пише своята КОНЦЕРТНА ФАНТАЗИЯ „ВАЛЬСИРУЯ С ГАРТМАНОМ (ПО МУСОРГСКОМУ)” за пиано, бас китара, ударни инструменти и симфоничен оркестър, с посвещение „На моя приятел и отличен изпълнител Алекс Ростоцки, който ме вдъхнови да създам тази пиеса”. Заглавието се среща и в по-краткия вариант „Вальсируя с Мусоргским“, както е и на титулната страница на отпечатаната партитура.

Този концерт е възможност да се запознаем с необятния талант на виртуоза на клавишите Дмитрий Рацер. Ученик на големия Яков Флиер, oт когото наследява яркия стил на изпълнение и особената си привързаност към произведенията на Лист, Брамс, Шопен и Рахманинов. Лауреат на конкурсите „Рахманинов“(Москва, 1983) и Лист (Будапеща, 1986). От началото на 90-те години концертитра редовно в Америка, където свири в престижни зали като центъра „Кенеди“, където има три участия с Мстислав Ростропович и Карнеги Хол. Той е един от тримата пианисти (заедно с Андре Уотс и Иво Погорелич), които имат покани за няколко последователни сезона в Аудиториум Амбасадор в Пасадена, Калифорния. Той е свирил с всички големи световни оркестри. Дмитрий Рацер е артист на Стейнуей (от 1992 г.) и понастоящем е професор в Руската музикална академия.

Солисти в концерта са виртуозният пианист Дмитрий Рацер и талантливите братя Иво и Лъчезар Станкови. Дирижира Линус Лернер.

Иво Станков е един от талантливите български изпълнители, получил международно признание.
Той се изявява като солист, камерен музикант, концертмайстор и преподавател във Великобритания и редица други европейски страни. Свирил е като солист с Английски камерен оркестър, с различни оркестри във Великобритания, САЩ, Бразилия, Италия, както и с повечето български оркестри.

Заедно с брат си, Лъчезар Станков създават „Ансамбъл Станков”, участват в международните фестивали „Варненско Лято”, „Софийски музикални седмици”, „Дни на музиката в Балабановата къща”, Фестивал на камерната музика в Пловдив и „АмБул”. Специално за тях са написани творби от Георги Арнаудов, Мартин Георгиев, Добринка Табакова и Гуин Причард. Той е артистичен директор на Лондонския Фестивал на българската култура.

Билети на касата на зала „България, eventim, epaygo и ticketsbg.

Коментари

comments