ЯЗОН ИЛИ МЕДЕЯ, КОЙ Е ВИНОВЕН?

0
2620

Софийската градска художествена галерия представи изложба „Терен Медея“, уникален мултидисциплинарен проект – своеобразен спектакъл, разкриващ възможностите на театъра, качвайки ни на кораба на въображението, да ни потопи в дебрите на човешкия опит, за да открием нова степен на познание за самите себе си. Няколкодневната изложба всъщност имаше за цел и да ни подготви за предстоящия финал на проекта – спектакъла „МЕДЕЯ“.

Античните сюжети са важна част от цивилизационното развитие, казват специалистите. На това залага творческия екип на проекта.  Да покаже как един от най-мрачните и нелеки за осмисляне митове за Язон и Медея, могат да послужат за база на психодраматична игра, чиято цел е да демонстрира образователните и интеграционните възможности на съвременния театрален продукт, като включва деца от различни етнически общности в театралната игра, за да им помогне да придобият нравствен поглед за света, да развият нови качества умения.


Експозицията в изложбеното пространство на СГХГ представи етапи от реализацията и надграждането на проекта „Медея“ : от юни 2018 г. с  деца от етническите общности се осъществяват поредица от артистични обучения и занимания като част от репетиционния процес за финалния спектакъл. Тези уъркшопи, водени от професионални актьори, психолози, художници изграждат един видим и по-ефективен процес на социална и обществена интеграция чрез театър.

Митът за Медея  е от най-древните митове, който е сякаш кодиран в най-дълбоките и тъмни пластове на човешкото самопознание. Медея е внучка на Хелиос и жрица на триглавата богиня Хеката. Самата Медея, (Медоме, озн.: замислям, разсъждавам, предвиждам, възнамерявам ) е  двойнствен образ по природа- магьосница-лечителка, независима, мислеща жена, подчинена на доброто и злото едновременно. С хитрост помага на Язон да открадне Златното руно, убива брат си и избягва от родната Колхида в  Йолкос, където използва магическите си способности да осигури властта на Язон, на когото ражда трима сина. Но хората от Йолкос се страхуват от нейното магьосничество и ги прогонват. Царят на Коринт, Креон, предлага на  Язон  дъщеря си  за жена. Язон приема, нарушавайки клетвата си към Медея.
Гневът на Медея е огромен. За да отмъсти, тя убива техните деца.
Кой е виновен обаче в тази кървава, наситена с убийства драма?
Какво мислят боговете? Те не наказват Медея. Бог Хелиос праща колесница и я въздига на Олимп. ( има и други версии- Медея излекува лудостта на Херакъл в Тива, намира убежище в Атина при цар Егей, който се жени за нея. Връща се и царува в Колхида преди да се възкачи на Олимп..)
Колкото до Язон, той завършва историята си безславно, заспал затрупан от отломките на кораба „Арго“, който неочаквано се срутва върху него.

Какво мислят децата от Столипиново?

Еврипидовата трагедия започва с драмата на отхвърлената Медея, изоставена и излъгана. Язон готви сватба.  Тази задача, е поставена на деца с различен етнически произход, използвайки методи на социодрамата и театралното обучение.
И ето как деца от проблемни семейства,  които обикновено са пасивни наблюдатели в семейните конфликти, получават активна роля и възможност да отработят психологически решения за по-добро и пълноценно реагиране в конфликтна ситуация. Реакциите на децата са ценни за възрастните като огледало за собствените им възгледи и реакции в преживяването на конфликти.
Така смятат организаторите, които са любопитни да видят и по какъв начин децата  провиждат на сцената драмата на Еврипид, която екипът подготвя за античния театър на Пловдив.

Оказва се, че децата са много по-малко отмъстителни и безкомпромисни. Не крият съчувствието си към Медея. Ето как са  изразили на хартия своите разбирания.

Какъв ще е отговорът на професионалните актьори обаче, ще разберем от спектакъла, който предстои на 28 юни 2019 г., когато трагедията на Еврипид „Медея“ ще бъде представена за първи път след 40 години на сцената на Античен театър в Пловдив. Представлението ще се изиграе един единствен път, така както се е случвало в Античността. Въпреки, че е отличена с трето място на драматургичните състезания в Атина през 431 г. пр. Хр., тази пиеса на Еврипид остава в историята на световното изкуство като една от най-провокативните  трагедии.

Може ли Медея да отмъсти на неверния си съпруг Язон? Виновен ли е той? А тя?

Зрителите ще имат възможността да станат съпричастни на истинско театрално зрелище, в което участват над 40 актьори, музиканти и деца. Внучката на слънчевия бог Хелиос, Медея отново ще провокира границите на човешката природа. Трагедията ще започне с последните слънчеви лъчи и ще се разиграе в тъмнината на лятната нощ.

Превод от старогръцки език: гл. ас. д-р Георги Гочев и Петя Хайнрих
Режисьор: Десислава Шпатова
Композитор: Асен Аврамов
Сценография и костюми: Зина Генч, Германия / Sina Gentsch
Актьорски състав:Медея – Снежина Петрова,Язон – Петър Дочев,Креонт – Владимир Пенев,Дойка – Станка Калчева,Педагог – Ивайло Драгиев,Егей – Георги Гоцин,Вестител – Алмут Гочев – Дойчес театър, Берлин / Almuth Gotcheff – Deuthes theatre
Античен хор – Ася Иванова и студенти от НБУ
Със специалното участие на деца от различните общности в Пловдив, преминали през обученията и съпътстващите събития на проект „Медея“.

Начинанието е в подкрепа на образованието по театър за деца и се разпростанява под хаштага #clipclapmedia в социалните мрежи. Надеждата на инициаторите е, че ще стане достатъчно популярна, за да се обсъди някой ден въвеждането на избираемо театрално обучение в училищата.

Предстои проектът да продължи с Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета

Коментари

comments