БОРШ, ПЕЛМЕНИ, КОПРИНА И …ЯДРЕНИ РАКЕТИ

0
766

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун си тръгна от Владивосток след първата си визита в Русия. Макар че показа по-разкрепостено поведение от баща си – Ким Чен Ир, синът не изневери на традицията. Севернокорейските лидери избягват да летят със самолет, а пристигането на бронирания влак на гарата във Владивосток бе знаково и любопитно събитие. Без колебание вождът си отчупи от питката и я потопи в руската сол, макар и да се затрудни при отчупването. Въпреки споровете в руската преса, една от ученичките, която бе най-близо до севернокорейския лидер потвърди, че е отхапал от руския кравай. Това вече е знак на голямо доверие към домакините, които леко учудено гледаха как охраната тича около спиращия влак, за да изтрие с кърпа и сапун всяко място, на което вождът би се допрял при слизането. Или когато столът, на който сяда вождът, старателно се почиства със спирт. От вълнение машинистът подмина червеното килимче и се наложи да върне влака малко назад.

Ким Чен Ун удължи престоя си на руска територия, за да посети местата, където вече са били неговият дядо и баща. Той седна във фотьойла в Дома за руско-корейска дружба,  в  който е седял дядо му – Ким Ир Сен през 1986 г. по време на междинната си спирка. Също така поиска да опита руския борш и руските пелмени, макар да бе довел със себе си обичайната група корейски готвачи. От руска стана бе поискано да бъдат облекчени визите за руските туристи.

Двамата лидери – руският президент Владимир Путин и Ким Чен Ун, който от средата на април вече е и председател на Държавния съвет на Северна Корея е върховен представител на корейския народ, се поздравиха приятелски, но външно сдържано. Руската делегация на преговорите бе два пъти по-малобройна от 8-те лични фотографи и оператори на севернокорейския вожд. Ким Чен Ун нарече Русия „велик съсед“ и разкри колко отдавна е мечтаел да се срещне в президента Владимир Путин. Визитата му в Русия се готви още от миналата година. Путин цитира корейската поговорка, че ако се съберат две сили, те могат да повдигнат цяла скала. Явно обаче скалата не бе отместена, защото относно ядреното разоръжаване на Северна Корея двамата лидери бяха още по-сдържани. Пхенян закри изпитателния ядрен полигон, който беше на десетки километри от руската граница, но преговорите преди два месеца с американския президент Доналд Тръмп се провалиха след гръм и трясък. Вашингтон иска всичко, но не обещава нищо и не дава гаранции, бе разяснено от страна на Северна Корея. А гаранциите могат да бъдат само международни, подчерта Путин. През периода 2003 – 2009 г. Русия имаше активна роля в опитите за разрешаване на ядрените проблеми на Корейския полуостров. През последното десетилетие отношенията с Пхенян не отбелязват особен напредък. Заради международните санкции към Северна Корея, руско-корейският стокооборот е спаднал с 50 %. Проектите за строителстовото на газопровод от Русия през Северна до Южна Корея и свързването на Транссибирската и Транскорейската жп магистрали също тъпчат на място. Северна Корея изпитва проблеми с остарялото оборудване за гражданската индустрия, доставено някога от СССР. Пхенян има интерес да внесе и оборудване за минно-добивната промишленост, граждански самолети. Разговорите между двамата лидери продължиха два часа, вместо планирания един. След това двамата лидери си размениха за подарък хладно оръжие. Владимир Путин получа като подарък корейски меч, „носещ душата на корейския народ“, който откупи с монета, какъвто е обичаят, защото оръжие обикновено не се подарява. Ким Чен Ун получи руски пътен сервиз за чай и казашка шашка. Ким Чен Ун обеща да се върне, за да доразгледа набелязаните обекти и покани Владимир Путин да посети КНДР, което бе прието с благодарност. Путин обеща да информира лидерите на Китай и САЩ за разговорите. По-късно дойде вестта, че американският президент Доналд Тръмп високо е оценил диалога край Владивосток.

Така двамата лидери си размениха политически реверанси. За Ким Чен Ун бе важно корейският народ да види как той преговаря със световните лидери и че Москва е зад гърба му. За Кремъл бе важно да се разбере, че без Русия споразумение със Северна Корея не е възможно. Още повече, че визитата се състоя преди посещението на Владимир Путин в Пекин, където той участва във втория форум „Един пояс, един път“. На него се събаха над 40 лидери, 150 държави, 360 министри, 90 международни организации, сред които и генералният секретар на ООН и директорът на Международния валутен фонд.

Владимир Путин получи думата втори след Си Цзинпин. “Ако всеки сложи по една песъчинка, ще се образува голяма кула“, цитира Си Цзинпин китайската мъдрост. Владимир Путин подчерта колко е важно да се намерят ефективни отговори на рисковете от фрагментацията на глобалното политическо, икономическо и технологично пространство, както и от едностранните ограничения и санкции. Главното е да се възстанови силата на международното право, а не юмручното право да определя ситуацията в света, отбеляза той. Си Цзинпин обеща новият път на коприната да бъде „чист и честен“. Путин получи, освен специалното внимание и докторската титла в Пекинския университет, скъп подарък –„Златния кон-бегач на великия път на коприната“. Той върна жеста със съветски плакат от 1956 г., символизиращ непоколебимата руско-китайска дружба.  Руско-китайският стокооборот е нараснал през поседната година с 23.5 %, като е надхвърлил очакванията и сега е 109 млрд. долара, посочи Путин на двустранната им среща.

През това време от Вашингтон долетя вестта, че президентът Доналд Тръмп е замислил нова мащабна инициатива за ядрено разоръжаване, ориентирана към Русия и Китай – „грандиозно ядрено споразумение“. През 2021 г. изтича Договорът за стратегическите настъпателни оръжия и Тръпм е намислил да предложи на Москва и Пекин съкращаване на цял клас оръжия, по-силен контрол върху ядрените оръжия, бойните глави и ракетните технологии, което трябва да стане знаково постижение във външната политика.

На фона на търговските войни и санкции и небивалата враждебна кампания срещу Русия, ентусиазмът на Тръмп стига на затихващи импулси до Пекин и Москва. На 1 февруари САЩ предприеха едностранна процедура за излизане от Договора за ракетите със среден и малък договор. На 2 февруари Русия също обяви излизане от договора. Оста Москва – Пхенян – Пекин изглежда се втвърдява на фона на омекващия ентусиазъм на Вашингтон да си образува двама силни врагове едновременно от двете страни на Великата китайска стена.

Коментари

comments