СВОБОДНИ НИЙ ЩЕ БЪДЕМ, АКО СМЕ ЕДИННИ

0
234

Под този надслов, цитат на писателя Алесандро Манцони ( у нас в превод Мандзони), великият Верди пише своя Реквием. Фразата е лозунг на италианските борби за обединение, знаме на които е и музиката на самия Верди. За него Мадзини, един от водачите на италианската революция казва: “ Това, което аз и Гарибалди вършим в политиката, а Манцони прави с поезията, Вие, Верди, вършите с музиката“. Мелодиите от „Набуко“ през 1842-а излизат извън операта и се пеят като химни, повдигащи духа на народа и вдъхновяващи волята за единство, за формиране на италианска държава. Верди става национален любимец, наричат го Маестрото  на италианската революция.Ние сме длъжни да бъдем италианци, а не ломбардци, неаполитанци, тосканци, ако искаме да бъдем хора“ – пише той.
„Реквиемът“ е изпълнен на 22 май 1874-та    в „Сан Марко“ в Милано, година след смъртта на Манцони. Манцони е изпратен с държавнически почести. Титулуван е като основоположник на съвременната италианска литература.

 

 

(Джузепе Верди, роден на10 окт. 1813 в селцето Ронколе, сега Ронколе-Верди, до градчето Бусето, област Парма – тогава селища в рамките на Френската империя. Умира На 27-и януари 1901-а в Милано като един от най-великите композитори в цялата сетовна музикална история, творец, превърнал се в  символ на патриотизъм и хуманизъм.

 

По традиция на Велики четвъртък Софийската филхармония представя „Реквием“ от Верди. На 25 април в зала „България“ публиката ще има възможност да се наслади на интерпретацията на австрийския диригент Фридрих Пфайфер, чиито прочити на Вердиеви творби му носят признание на сцените в Европа.

 

 

Солистите Евгения Ралчева – сопран, Виолета Радомирска – мецосопран, тенорът Михаил Михайлов и басът Ивайло Джуров са подбрани лично от артистичния съветник на Софийската филхармония Йоан Холендер заради свежeстта в гласовете и емоционалните им изпълнения. Те застават до Националния филхармоничен хор, който предизвика възхищение сред специалистите при предишното представяне на „Реквием“ в зала „България“.

Иконичната творба на Верди надживява времето си заради гениалната музика и философските въпроси, които поставя. Композиторът използва драматичната интензивност, която познаваме от неговите опери, за да представи ужасяващия образ на Смъртта с помощта на емоции като страх, гняв, болка и желание за изкупление. Той ни води към истината, че няма друг източник на надежда от нас самите. И само осъзналите това излизат просветлени и облагородени.

В навечерието на най-светлия християнски празник Софийската филхармония ви кани да се оттърсите от материалните изкушения на злободневието и да съпреживеете „Реквием“ в зала „България“.

Билети все още са налични на касата на залата, eventim, epaygo и ticketsbg.

Коментари

comments