СРЕЩИ С КЛАСИКАТА: Маестро Табаков дирижира 8-мата симфония на Брукнер

0
885

Na 21 ноември легендарният маестро Емил Табаков застава пред Националния оркестър, за да представи едно от най-грандиозните произведения в музикалната история Симфония No 8 на Антон Брукнер.

Маестро Табаков не веднъж е демонстрирал афинитет и дълбочинен прочит на творбите от австрийската школа, към която принадлежи и Брукнер. Неговите интерпретации традиционно оставят публиката въодушевена.
Австрийският композитор е сред ярките представители на Романтизма, станал популярен през XX век благодарение на Караян. Осмата му симфония, наричана от някои Апокалиптична, е сред абсолютните шедьоври в класическата музика – триумф на вярата и благодарността към живота.

Премиерата е на 18 декември 1892 г. във Виенската филхармония под ръководството на Х. Рихтер. Тя е толкова успешна, че феновете на композитора я обявяват за „короната на музиката от XIX век“.
Съвременниците наричат Осмата симфония „Апокалиптична“. Пианистът и музикален критик Й.Шалк, пише, че тя представя борбата за култура и най-висшите идеали на човечеството. Пак според критиците Осмата симфония е една грандиозна романтична концепция, основана на типичния конфликт за романтиците между от една страна – бруталната сила и спокойствието на вечната красота на Вселената и от друга -самотния човек, изгубен в нея.

Билети за събитието са налични на касата на зала България и в Ивентим.

Коментари

comments