OPERA OPEN 2019

0
1080

OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив е мултижанрова платформа, която е „отворена” за опера, оперета, мюзикъл, класически балет и съвременен танц. Фестивалът с над 35 годишна традиция е със силно международно участие на солисти, режисьори, диригенти и хореографи от най-големите оперни театри в света.

OPERA OPEN развива мащабен културен туризъм. За  2019 година са сключени 8 предварителни договора с туроператори и до 30 % от местата за всеки един спектакъл са вече резервирани от тях. Поради засиления международен интерес и множество запитвания от туристи за оперни спектакли в Античния театър през лятото, OPERA OPEN ще продължи и през август месец.

OPERA OPEN e част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

АКЦЕНТИ:

8 юни – ГАЛА ОТКРИВАНЕ – режисирана разходка из класическите музикални стилове и епохи, съпроводена с уникално светлинно шоу и 3D мапинг

15 юни – „ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА” – Глук
премиерен спектакъл на Стефано Пода

Гениалният режисьор, художник и хореограф СТЕФАНО ПОДА ще постави специално за Opera Open 2019 операта „Орфей и Евридика” от Глук на сцената на Античния театър. Вдъхновен от богатото културно наследство на Траките и земите на Орфей, както и от древните езически ритуали като нестинарство, водещият артист ще представи спектакъл, обединяващ ЗАЕДНО класическа музика, античното наследство, тракийската митология, етносите и съвременния пулс на многоликия Пловдив! Ролята на Орфей ще бъде изпълнена от звездния контратенор Антонио Джованини – един от най-рядко срещаните оперни гласове!  Характерно за стила на Стефано Пода е визуалната зрелищност на спектаклите. За Античния театър той е планувал да включи над 100 доброволци на сцената, които ще олицетворяват разнообразието от хора и раси.

21.06 – СИЛАТА НА СЪДБАТА – Верди
международна копродукция с Театро Реджо Ди Парма (Италия), режисьор Стефано Пода

25.06 – ЗВУКЪТ НА СТРАДИВАРИУС – Камерата Страдивариус Оркестра (Холандия) с техните безценни инструменти от средновековна Италия отново в Пловдив с нова концертна програма

13.07 – РИГОЛЕТО – Верди – премиера
През знаковата 2019 година OPERA OPEN отправи специална покана към режисьора акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет и основен създател на фестивалите на открито „Опера в парка”, „Сцена на вековете” и „Опера на върховете”, да постави на Античния театър една от най-обичаните от публиката творби на Верди

16.07 – ДЖАЗ СИМФОНИ С ЛИЗ РАЙТ
Концерт на нашумялата джаз певица Lizz Wright (САЩ) с оркестъра на Опера Пловдив. Албумите й достигат N=1 в класацията на списание „Билборд” за съвременен джаз през 2005 и 2006 година. Творчеството й включва бленд от джаз и поп, както и госпел стандарти. Проектът се осъществява в партньорство с Plovdiv Jazz Fest.

20.07 – ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – Чайковски
Нова постановка на прочутия руския хореограф Константин Уралски – дългогодишен солист в Болшой театър, по-късно художествен ръководител на Балета на Айова (САЩ) и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. В спектакъла отново ще гостуват солисти от Болшой театър.

26.07 – ОТЕЛО – Верди
Водещия тенор Хосе Кура (Аржентина), един от най-известните изпълнители на партията на Отело, прие поканата на Опера Пловдив да участва в спектакъла на доц. Нина Найденова. В Метрополитън опера той получава титлата „четвърти тенор в света” след Павароти, Доминго и Карерас. Хосе Кура е световноизвестен с оригиналните си оперни интерпретации, с нетрадиционните и новаторски концертни изяви, с хипнотизиращото сценично присъствие и с немаловажния факт, че освен блестящ изпълнител, е образован диригент и талантлив композитор, който не се бои дори от предизвикателствата на режисурата и сценографията.

 

За първи път OPERA OPEN продължава и през август поради изявения интерес на туроператори за групови посещения!

21.08 – „РИГОЛЕТО” – втора премиера
24.08 – „ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА” –втора премиера

27.08 – МЕЖДУНАРОДНА БАЛЕТНА ГАЛА с водещи солисти от Куба, Германия, Русия и България

30.08 – АИДАВерди
с участието на прочутия български баритон Кирил Манолов. За първи път „Аида” ще бъде представена с изцяло нова хореография, която включва цялата международна балетна трупа на Опера Пловдив.

Снимките са от спектаклите на OPERA OPEN 2018.

Билети:
https://epaygo.bg/epaygo/go-read

https://operaplovdiv.bg/site/page/id/2

Коментари

comments