„В ДОМА НА ВЕРА НЕДКОВА“

0
1048

Националната галерия продължава да създава интимни и комуникативни пространства за общуване с изкуството. След  проекта „Вълшебният квадрат“- запознаване по атрактивен начин с емблематични произведения от съкровищницата на галерията, събитие, предназначено за малкии  пораснали деца, семейства и приятели, ето ни на „11 август“ №2, в прекрасния старинен дом на Вера Недкова.

Това е една  нова програма на Националната галерия за поредица от изложби, дискусии и срещи в пространството на Къща – музей „Вера Недкова“.

Апартаментът, който художничката обитава през годините, ни въвежда в нейния личен творчески свят, изпълнен с много уют и интимност. Той е бил припознаван от самата нея като пространство за споделяне. Тази идея стои в основата на програмата за продължение на волята на Вера Недкова, нейният дом да стане център за интелектуални и артистични събития.

Проектът стартира с участието на Анна Бояджиева. Професор в НХА, тя работи в областта на съвременния текстил, пространствените обекти и инсталацията, като използва различни материали, техники и технологии.

На пръв поглед несъвместими в творческите си търсения и похвати, Анна Бояджиева и Вера Недкова си кореспондират по един иновативен начин, като изображенията преминават от едно пространство в друго посредством обекти и триизмерни образи. Идеята е да се потърси различна гледна точка на възприемане, както и визуална комуникация между творчеството на двете авторки. Работите им намират общ диалог, съсредоточен върху фигурата и женската чувствителност.

„Дръзкият колорит и пастьозност в маслените картини на Вера Недкова са в контраст с моите бели пластични форми, изградени от различни материали – текстил, синтетика, хартия, метални нишки и други. Дълбоко свързани и крайно различни – такова е моето усещане за този визуален експеримент и съвместяване на творчество и лични съдби“, споделя Анна Бояджиева.

 

Коментари

comments