ПЪТЕШЕСТВИЯ: МУЗЕЯТ НА МЕРЦЕДЕС-БЕНЦ В ЩУТГАРТ

0
2243
dav

Твърди се, че това е най-големият корпоративен музей в света.

Административната част срещу музея

Разположен е в цял комплекс от сгради, който включва щаб-квартирата на концерна Даймлер АГ, магазин за ретро и съвременни автомобили Мерцедес-Бенц, Мерцедес-Бенц Арена – футболният стадион на клуба „Щутгарт“.

За първи път музеят е създаден през 1936 г. в чест на 50-годишнината на концерна Даймлер – Бенц с експозиция от 33 автомобила и 19 двигатели за автомобили, моторни лодки и самолети, три локомотива за железопътния транспорт, а е изложена също първата моторна карета Даймлер.

Открит е през 1968 г. на площ от 1200 кв. м. за 75-годишнината на първия автомобил. През 1985 г. е закрит и започва изграждането на нов за 100-годишнината от създаването на първия автомобил.

dav

Площта е увеличена на 5760 кв.м. Заради ограниченото пространство в самия завод, през 2001 г. е взето решение да се построи нов а сгряда на края на територията на завода. През 2015 г. за първи път е извършена разпродажба на част от уникалната колекция автомобили.

Музеят само изглежда на три етажа

 

Новият музей е открит на 19 май 2006 г. с площ от 16 500 м. Трите крила,във вид на атриум, напомнят формата на един от първите двигатели. Разработката е на холандската компания  UNStudio, изпълнител е известният датски архитект Бен ван Беркел. Девететажната сгрда откъм улицата изглежда като триетажна и е построена така, че да се усвои максимално скромната за целта площ под формата на двойна спирала като ДНК-генома на човека.

dav

Можете да изберете два маршрута – „исторически“ и „колекционен“, като на всеки етаж на двойната спирала те се пресичат.  В петте колекционни зали е събрана цялата история на концерна със 160 модела и над 1500 експонати, сред които са двигатели, товарни и леки автомобили, лимузини, колекционни образци, плакати, снимки, серийни и уникални модели.

mde

Събрано е най-значимото и от съвместната работа на Карл Бенц и Готлиб Даймлер, които през 1886 г. предлагат на човека да слезе от коня и да се качи на автомобила. Преди това обаче, през 1885 г. и Вилхелм Майбах изобретяват първия лек, бързооборотен бензинов двигател.

 

В музея можете да изберете свободно език, на който да ви води в слушалките автоматичният гид. Можете да започнете отдолу нагоре, а можете и в обратен ред. Няма да сбъркате и в двата случая. Няма и как да изпуснете нищо.В сградата няма врати и прозорци, а фоайето ви създава усещането за открит свят.

Трите открити асансьора във входното фоайе, подобни на космически капсули, могат да ви отведат бързо нагоре, всъщност към началото на историята на автомобилостроенето в Германия. Епохите се пресичат на всеки етаж. Цената за музея е скромна – 8 евро.

 

1996 Мерцедес-Бенц F200 Imagination

На изхода за спомен ви оставя лентичката-държач на автоматичния преводач с отпечатаната на плата марка на Мерцедес Бенц. Оригинален спомен…

Пред музея до гранитния болид
За спомен

Коментари

comments