МОЩТА И РЕФОРМАТОРСКОТО ДЕЛО НА БЕТОВЕН В“ЕРОИКА“

0
2090

Главният диригент на Виенската народна опера Алфред Ешве застава за първи път пред Софийската филхармония на 3-и  февруари, за да представи  “Героичната“ 3-та  симфония със Софийската филхармония.

„Странна, груба, чудовищна, но и „гениална“ наричат 3-тата симфония по времето на композитора критиците. Новаторският стил, който той налага с промените в структурата, заменяйки меуета в трета част със скерцо например, не се харесва веднага на виенските ценители. Те не одобравят и дължината на творбата. Днес обаче, според класация на „Би Би Си Мюзик Магазин“, симфонията е обявена за „Най-великата симфония на всички времена“

Интересна е историята на симфонията, събудила толкова страсти.


Бетовен завършва своята творба след упорит труд 1804г. В нея той е вложил своите революционни и философски идеи и като последовател на Великата френска  революция, я посвещава на Наполеон. Наполеон все още е Консул на Републиката по това време и за Бетовен е олицетворение на  героя, призван да освободи страдащото човечество. Когато обаче разбира, че Наполеон се е обявил за император, композиторът изпада в страшен гняв и изкрещява: „Предател! И той се оказва обикновен човек! Сега ще стъпче с краката си всички човешки права и следвайки само самолюбието си, ще се постави днад всички други и ще стане тиранин“ Взима партитурата на симфонията, скъсва заглавната страница на парчета където е било посвещението „на Бонапарт“ и я стъпква с крака. И написва друго посвещение: „Симфония Ероика – в памет на героите, паднали за свободата на човечеството

Титулната страница на „Ероика“

Като свидетелство за бурята от чувства, с която гениалният композитор е писал своята симфиния, е едно писмодо Бетина Брентано:

Преследвам темата, сграбчвам я,виждам я как се губи в хаоса от впечатления..преследвам я отново, хващам я и с подновена страст не мога вече да се откъсна от неятрябва в някакъв спазим на екстаз да я размножавам във всички модулации..“
Величието и могъществото на тази музика богатството от идеи и образи могат да бъдат разчетени само от даровити артисти-диригенти.

Маестро Алфред Ешве е известен като изтънчен познавач на Виенската музика. Дългогодишен главен диригент на Виенската държавна опера, постоянен гост диригент на Хамбургската опера, той е работил с най-големите оперни театри и артисти на нашето време. Много популярен е записът на „Любовен елексир“ на Доницети с участието на Анна Нетребко и Роландо Вилазон, както и участието му в постановката на „Граф фон Люксембург“ на Лехар в Театър ан дер Вин.

Абсолютна звезда във Виена, в творческата му биография се вписват и сътрудничества повечето големи европейски симфонични оркестри. Ешве диририжира Виенския бал на операта през 2009 и 2010 година, както и виенските балове в Москва от 2003 насам. Програмата, която Маестрото е подбрал, представя най-доброто от света на класическата музика.

В програмата са включени още: Увертюра към „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт и Симфония No 8 „Недовършена“ на Франц Шуберт.

„Когато след началните тактове обоят и кларинетът изсвирят своите очарователни мелодии в унисон с тихия звук на цигулките, всяко дете може да признае авторството. И със спотаено възклицание, почти като шепот, то преминава през залата: Шуберт! Преди да е едва влязъл, те го познават по стъпките му, по начина, по който „отваря вратата“ на романтичната си симфония“. – Пише критикът Едуард Ханслик за премиерата на „Недовършената“ симфония на Шуберт. Независимо че са правени опити за нейното дописване след смъртта на композитора, времето доказва нейното съвършенство такава, каквато Шуберт ни я е завещал.  От създаването си преди близо 200 години досега тя е получила неизброимо количество интерпретации. Николаус Арнонкур, например отбелязва в нея лекотата, изяществото и изтънчеността. Ленард Бърнстейн подчертава драматизма й, считайки го за централен, а Херберт фон Караян се фокусира на встъплението, определяйки го за най-важно. Каква ще бъде интерпретацията на Алфред Ешве?

Билети за концерта на цени от 12 до 25 лева са налични на касата на зала „България“, в Ипей:
https://epaygo.bg/epaygo/buying-a-ticket

Коментари

comments