ЛУННИТЕ ДУНАВСКИ НОЩИ НА ЧАВДАР ПЕТРОВ

0
1919

изложба-живопис Квадрат 500 Национална художествена галерия
За  Жоан Миро казват, че ако не си усетил светлината, не си видял цветовете на деня и нощта в Каталуня, не можеш истински да „видиш“художника, да го разбереш. Със сигурност може да се каже и обратното, ако не си роден край Дунава, но се потопиш в магическата образност на Чавдар Петров и почувстваш съкровеното общуване на твореца със заобикалящото, ще усетиш живота край реката и общуването на човека с голямата вода в цялата им плътност и животворна сила.
Изложбата на видинския художник Чавдар Петков е третата поред от проекта „Съвременните български художници днес “ Достойно начинание, за което можем да бъдем безкрайно благодарни на Националната галерия, защото ни се предоставя възможност да открием художествените светове на творци, които работят и черпят вдъхновение от от местата, където са техните корени, с което  да обогатим представите си  за различното и общото, което ни свързва и  дарява с по цялостно познание за магнетичната сила на родното.

Чавдар Петров е роден на 14 окт. 1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенски окръг. Завършва художествената гимназия в гр. Казанлък през 1974 г. През 1980 г. завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност живопис. Член е на СБХ от 1985 г. Художникът живее и работи в гр. Видин.
Светът и животът на брега на голямата река, е микро- и макро- космосът на неговите творения. Цветовете на залеза над водата, небето, звездите над нея, извивките и  линиите на бреговете, усещането за движение –раждат и спецификата на неговата    изобразителност, на композиционните похвати, при които образите, сякаш плуващи по водната повърхност,  се разлагат и прекомпозират в нова хармония, допълващи  смисъла на общото съществуване чрез  нови значения.

За мен изкуството е една висша форма на медитация. Това е една игра, която, колкото повече играеш, толкова повече ти се играе. Тя трябва да носи удоволствие на твореца. Изчезне ли това усещане, трябва да спреш!…“- споделя художникът.

Вдъхновение черпи от   картините на световно известни художници- Ван Гог, Пикасо, Модилиани, Гоген, Жул паскин.


Чавдар Петров обича музиката на Дебюси, Бах и Бетовен, и твърди че тя  кореспондира по някакъв начин  творбите му.
Без съмнение, цикълът Лунни нощи, с който се представя в Националната галерия, сякаш е озвучен от Дебюси.


А обяснение за магнетичната притегателна сила, която храни към на небето луната и звездите и намира  в ранните си детски споемени, когато през лятото всички са спяли навън,баба му е разстилала чергите вечер поз небесни свод и започвала да разказва приказки….

От 19 септември до 4-и ноември можете да се потопите в този свят на въображение и приказност.

 

 

 

 

Коментари

comments