ФИЛХАРМОНИЯТА  ЩЕ РАБОТИ ЗА ИМЕТО СИ

0
264

„Хармония за София“ е мотото на юбилейния сезон, на Софийската филхармония, не само като отплата за получената награда на София за ярки музикални постижения, но и като израз на стремежа на ръководството Филхармонията  да е значим културен фактор, който  допринася и за взаимодействие между останалите изкуства, за изграждане на пълнокръвен духовен живот на Столицата.

 Маестро Тодор Найденов огласи отново разбирането си за мисията на фил-хармонията-да работи за името си, за обичащите хармонията хора, за  музиката, която ни обединява, музиката, към която се стремят всички изкуства , защото е най-чистата естетическа форма,( по думите на Бенедето Кроче,*б.а.) да е и връзката между тях. Да търси и намира хармонията не само между изкуствата, но и между паметта и съвремието, между минало и бъдеще.

Годишнината ще бъде ознаменувана и с две фотоизложби.

Експозицията в зала „България“ ще представи архивни снимки от дългогодишния фотограф Василка Балевска, запечатала знаменити моменти от историята на филахрмонията. Тя ще бъде открита на 27 септември.

Втората изложба е подготвена от екипа на агенция „Фотогруп“ и ще бъде на открито. В нея са включени над 100 фотографии открити в архивите на Националната библиотека и личния архив на софийската филхармония. Ще имате възможност да видите и да се насладите на фоторазказ от 1935 година до съвременните кадри на фотографа от 2018 година с които финализира проекта. Ще видите фотографии на световно известни музиканти и диригенти които са гастролирали на сцената на софийската филхармония. а на 25 септември в градинката пред НДК.

Паата Бурчуладзе няма да може да открие музикалния маратон на юбилейния репертоар на 21-ви септември по здравословни причини защото е влязъл в болница,  но публиката ще  има удоволствието на се наслади на музиката на Рахмаминов, „най-симфоничният“ композитор, както се изрази Н.Тодоров.

На 27 септември Софийската филхармония ще открие тържествено юбилейния си сезон с концерт, в който ще вземе участие един от най-добрите цигулари в света днес, Вадим Репин. В програмата ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър №1 на Шостакович и Симфония № 9 „Из новия свят“ на Дворжак. Диригент Найден Тодоров.
Маестрото разкри тайната  за този спешно осигурен гастрол. Оказало се, че именно връзката между изкуствата е допринесла за това. Защото след категоричния отказ на музиканта да намери място в свръх натоварената си програма за гостуване в София, получил снимка отархива на филхармонията, направена от Василка Баевска, когато той,8 годишен е свирил на сцената на зала България. И емоцията го върнала в София.
Както и вероятно концертът с негово изпълнение ще бъде много емоционален.

Ограничено количество билети все още са налични на касата на зала „България“, Ипей:  https://www.epay.bg/v3main/epaygo

 

Коментари

comments