МЕЗЕ – УСПЕШНИ БАЛКАНСКИ ИСТОРИИ

0
2445

На 30 км. от Ксанти или 15 минути с автомобил са  най-близките плажове в Гърция. Между Миродато и Авдира е Скала Авдира, а най-уютният семеен ресторант там се нарича „Мезе“- с уникална кухня, наистина уникална, защото всеки ден е различна. Менюто се запомня веднага – едно-две основни ястия, но винаги има  риба  и морки деликатеси, съвсем пресни, уловени от семейството, с което сега ще ви запознаем. До „Мезе“ е и малкият магазин, където можете да си купите всичко най-необходимо – от хляб, пресни яйца, мляко, кафе, зеленчуци до ръчно направен шоколад, баклави, узо и вино.

С Христос, Томи и Димитрис разговаряме с „калимера“, „ямас“, „баница“, „наздраве“, „май френд“ – един чаровен микс от гръцки, български и английски.

ХРИСТОС – The Host, гостоприемният домакин на „Мезе“ ще ви плени със спокойствието, което излъчва, и така ще ви посрещне, ще ви изслуша внимателно, дори да говорите на български.

Защо „Мезе“?

Помислихме, че тази дума е подходяща за това което правим, защото тя е обща и често употребявана в Гърция, но също и на български език,  на турски, по целите Балкани. Тя е една  интербалканска дума. И също отговаря на това, което искахме да предложим на нашите клиенти, просто да хапнат вкусно. Ние не искахме да имаме скъп и претенциозен ресторант с петстепенно меню, 50 страници, куп разядки и десерти със съмнително и трудно за поддържане качество. Искахме да имаме едно основно ястие за деня и това е Мезе, а мезето е нещо , което изисква питие.

С какво това място е специално?

Аз мисля, че това , което го прави специално е точно обратното. То не е специално, а типично гръцко. Не се опитваме да бъдем специални, опитваме се да покажем на нашите гости, че сме реални хора, че готвим тук така, както готвим и вкъщи. Просто използваме свежа храна, качествени продукти и от първата чиния, вие разбирате нашата идея.

Каква е Вашата история за успешен бизнес?

Преди четири години направихме ресторанта и от тогава всяка година променяме нещо. Правим нещата все по-добре. Приемаме хората не просто като клиенти, а като приятели и точно така ги посрещаме в нашето заведение. Отнасяме се с тях като със съседи. Заведението ни е като дом, а те са ни гости. И така искаме да имат най-добро впечатление за гръцката храна и изобщо за гръцката кухня, все едно готвим за приятелите си. И така също да усетят гостоприемството ни, което смятам, че е типична гръцка черта.

Вие лично с какво обичате да се храните?

Нашата любима храна не е риба, както си мислите, защото я приготвяме всеки ден и то по няколко пъти. Прости неща са тези, които ядем. Аз харесвам най-много приготвените от жена ми  пълнени чушки с морски дарове, например. За закуска обичам,  на гръцки е богаца (погача), много популярна и традиционна, прави се от тесто, наподобява вашата баница, но е с ванилов крем.

Каква беше Вашата последна почивка?

Естествено, през зимата. Бяхме с децата в България, на Пампорово и си починахме по най-добрия начин. Беше много, много хубаво и ще дойдем отново.

А каква е тайната рецепта на „Мезе“?

Тайната съставка на „Мезе“ се нарича Семейство. В ресторанта работим само ние четиримата, аз жена ми и двете ни дъщери и всичко което имаме сега, от идеята до тук,  сме го направили с ръцете си и с любов.

ТОМИ – MasterChef –най-важният човек, приготвя храната с усмивка, грижа и внимание. Тя е жена на Христос и сестра на Димитри.

Разкажете ни  за себе си и с какво предпочитате да се храните?

Родена съм в Ксанти. Имаме две дъщери – София и Марианфи. Едната учи в Университета в Комотини българска и руска филология. И двете много ни помагат тук. В кухнята и при сервирането.  Любимата ми храна е рибена чорба и маринован гаврос. Семейството ми харесва традиционната гръцка кухня. Предпочитаме нея, но в ресторанта ползваме и други рецепти – актуални, популярни в момента ястия. А също и ако клиентите поискат нещо. Например, тиквички по гръцки или печен патладжан с фета. Често се случва.

 

Готвенето е умение, което често се предава от майка на дъщеря или от баба на внучка, при Вас така ли е?

Аз обожавам да готвя. Преди го правех само за най-близките, а сега и за приятелите, които идват като клиенти. Има и нещо наследствено в това. Взела съм го от баба ми, но и от дядо ми, който имаше подобно на нашето място за хранене плюс магазинче. Родителите ми са ме довели тук, на Скала Авдира, когато съм била едва на три месеца, още като бебе и тук израснах. Това е едно много слънчево място. Обичам морето и слънцето и близостта на плажа. Имам спомен от една рецепта на дядо ми, всъщност единствената, която той готвеше в малкото си заведение близо до морето – мариновани пилешки крилца с узо, и това беше единственото ястие в менюто.

ДИМИТРИС – The Huntеr, той е ловецът в семейството, отговаря за морските дарове в „Мезе“ и за магазина. Брат е на Томи.

Можем да Ви видим в магазина до плажа, но всъщност, Вие имате най-отговорната мисия, от Вашия улов зависи менюто в “Мезе?

Преди три четири години живеех тук и лятото и зимата.  През зимата трябваше да намеря с какво да запълвам времето,  така открих и моето хоби – фрой дайвинг гмуркане без допълнително оборудване. Морето е огромна сила, като го почувстваш с цялото си сърце,  след това то никога не те оставя да си тръгнеш без подарък. Гмуркам се без да търся съкровища, но морето винаги ми поднася своите дарове – октоподи или голям лаврак по 3-4 килограма, но със сигурност не ме оставя да си тръгна с празни ръце. Морето е моето съкровище и нещо, без което аз не мога да живея. Просто това е друг свят!

А как успявате да уловите толкова много октоподи?

Използвам стар метод за улов с харпун, направен от специално дърво от горите над Ксанти в Родопите, от едната страна е с кука, а от другата  с тризъбец.

Кое е най-ценното нещо за Вас?

Къде сериозно, къде на шега,  се приема, че тук преди много години е роден и живял древногръцкият философ Демокрит. Той е имал много време, прекарвайки го в размисли и ни е оставил в наследство няколко теории. Без да съм следващият Демокрит, искам да съм човекът, който оставя у другите хора позитивна енергия, да им помогна да разберат, че ако имат цел в ума си и се фокусират правилно, ще успеят. Точно по този начин са успели моите родители тук. Тяхната къща е била единствената на това място, и стъпка по стъпка те са изградили и проправяли пътя към успешния бизнес, в който сега участваме цялото семейство. Ние сме много щастливи, че работим заедно в този семеен бизнес и сме много доволни, че привличаме все повече туристи от България.  А те са много мили хора.

 

 

Коментари

comments