ДЖЕМСЕШЪН: МУЗИКА И ЖИВОПИС

0
1583

Веси Бонева, Васил Петров, Панчо Малезанов
в“ТРИО НЮАНСИ“ живопис и графика в галерия Нюанси
10.04-19.04.2018г.

Какво сближава двама музикални изпълнители и един художник дотам, че да направят обща изложба? Не само приятелството, вероятно. Общото е в предизвикателството, породено от прекрачването на границите между изкуствата, в търсене на хармонията сред многобагрието и многозвучието на света, в който живеем. Предизвикателство,породено от стремежа за откриване на невидимите нишки, които свързват творческите пориви на човека, в порива му за самоизява.  Има и мъничко суета, присъща на твореца, който знае, че винаги може и още. Че може да експериментира със собствените си възможности, защото е открил пътя към нови светове, към непознати пространства, където багри и звуци  могат да се срещнат така, че да вдъхновят публиката, да я мотивират да преоткрие и себе си.

Има и още нещо, може би най-важното, което свързва в едно, „нюансира“ триото. Това е някаква особена вътрешна одухотвореност, която тримата носят като личности. Те са отворени не само за приключенията на духа, който търси различни изяви, но и за  каузи и начинания, от социален характер. Като Панчо Малезанов, например,  който събира помощи за отец Иван, но и председателства Фондация „Бащи за отговорно родителство.“

Панчо Малезанов, чието творчество е почти  невъзможно да се постави в някое от познатите ни клишета, споделя  в едно интервю: „На първо    място ме вдъхновява любовта. Пейзажи, цветя, даже напоследък и „портрети” на автомобили се редуват с новите за мен портрети на животни.“  По повод на изложбата „Трио Нюанси“ той споделя: „Ако бях Франк Синатра, щях да изпея песента „Моят цвят“, защото пътувам през цветовете и срещам огнени тигри, лутам се в синьо-розово-оранжеви гори и виждам приказни градове и автомобили с настроение. Моята песен, в каквато се превръща палитрата ми, е за това, че животът трябва да бъде усмихнат, пъстър и позитивен. Четката се плъзва по-изящно докато слушам музиката на Колегите…“

 

 Цветовете на Васил Петров„Българският Франк Синатра“, когото Frankenpost  нарича „изпълнител заради  невероятното сценично присъствие,са графични. Той е изящен минималист,  къйто разкрива една специфична чувствителност към детайла и щриха.

 

Освен в музиката и сценичните изкуства, Веси Бонева, която играе ролята на русалката в Поп-операта „Рибарят и неговата душа“ – грандиозен спектакъл, в който участие взимат над 100 артисти от различни сфери на изкуството,    , намира поприще за изява  и в живописта. За изложбата тя  споделя:“Рисуването за мен е като цветотерапия, в която потъвам като пътешествие в друго измерение, в което времето спира, музиката която слушам в моментите на творене придобива друго ниво на осъзнаване и възприемане, отдавам се напълно на процеса, влагайки своето светоусещане и мисъл.”

Неминуемо събирането на едно място на подобни личности и разкриването  на общото в тяхното творчество, превърна откриването на изложбата в светско събитие, което е свидетелство, че галерия Нюанс запълва една необходимост в столичния живот от среда, място за срещи на хора на изкуството, културни и обществени дейци.

 

Коментари

comments