ЮБИЛЕЙ НА ТЕАТРАЛЕН ДИРЕКТОР, СВЪРЗАН С БЪЛГАРИЯ

0
743

 “… Ние пазим памметта и помним, че не само сме били Блокаден  театър, а в този театър е работила Вера Комисаржевска, че тук са  играли Пътуващият театър (Передвижной театр), френски и  италиански гастролиращи трупи, а преди войната – театърът на Радлов…. Ние не забравяме, че тук са работили Агамирзян, Сулимов, Сушкевич, знамнити актьори…” В. Новиков

Запознах се с Виктор Новиков по комичен начин. С Роза Радичкова искахме да гледаме представление в Театър «Комисаржевка», където тогава Виктор Новиков беше главен драматург. Имах препоръка от негов приятел, сценограф на знаменитите спектакли на Роберт Стуруа – Георги Алекси-Месхишвили.  Отлагах притеснено обаждането, докато в един момент, Роза не взе инициативата в свои ръце – тя се обади на Новиков, представи му се с моето  име и ние бързо се озовахме във фоайето на театъра. Когато Виктор Новиков ни посрещна, ние не можахме да сдържим смеха си, обяснихме кой кой е и шегата моментално ни сближи. След представлението по Алексей Толстой на режисьора Рубен Агамирзян, Новиков ни покани в дома си и там, сред етажерките с безброй книги, се случи една от тези вечери, които се помнят не само като факт от личната биография, а и от професионалната.
След много години Виктор Новиков дойде заедно с Давид Смелянски в Народния театър  – той беше вече директор на «Комисаржевката», а аз го съпровождах като драматург на театъра. След като заедно гледахме представлението «На дъното» на Сашо Морфов, ние се качихме в залата в ресторанта под покрива на Народния театър и си той веднага покани Сашо да гостува като режисьор в неговия театър. Започна дългогодишното, изключително ползотворно сътрудничество – в един момент, Морфов оглави театъра като главен режисьор. Този тандем донесе на театъра всевъзможни театрални награди – «Златни софити» и «Златни маски», голяма любов на трупата към Сашо и публика, която по няколко пъти гледа неговите култовите постановки.
Всяко мое минаване през Санкт Петербург означава да надникна в театъра, да се видя с Витя Новиков, да ме попита нещо за България, да поговорим за театъра и за общите ни приятели. Виктор Абрамович е посветен на театъра човек, когото можеш да срещнеш не само в “Комисаржевката”, а и в Москва, и Ню Йорк. Той умее да да поддържа приятелствата си с хората по света, да изненадва с енциклопедичните си знания.


Новиков е човек, за когото живот е равно на любов към театъра и това му помага да открива драматурзи като Григорий Горин. Той е от школата на руските директори, които вярват в «Театра-Дом».  Днес в този дом има празник – част от живота на театъра, с когото Виктор Новиков е свързан от десетилетия!

 

Коментари

comments