НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР УЧРЕДЯВА АСОЦИАЦИЯ НА БАЛКАНСКИТЕ ТЕАТРИ. НОВА ПЛАТФОРМА ЗА ПРОДАЖБА НА БИЛЕТИ ePay GO

0
319

Народният театър „Иван Вазов“ уверено и със самочувствие навлиза в ерата на новите технологии. Новият интернет сайт на театъра предлага разширени възможности за информация за спектаклите, артистите, постановките с ъс силна визуализация чрез афишите и мултимедийните приложения. Електронната продажба на билети не е новост, но от началото на март в помощ на зрителите се включва още една мощна партньорска платформа за продажба на билети E-PAY GO „БИЛЕТИ И СЪБИТИЯ“. Народният театър става първият  дараматичен театър, който използва тази платформа. Тя се използва също и от Софийската опера и балет и Софийската филхармония. Зрителите на театъра вече ще могат да си купуват билети за спектаклите при широк избор – от мобилните телефони до касите на театъра и касите на Изипей, които са над 2500 в цялата страна, също през банкомат. Това ще улесни зрителите в провинцията не само при гостуванията на театъра, но ще им позволи да си купуват билети и преди пътуване в столицата. Промяната ще почувстват и българите в чужбина, туристите, които биха желали дй си купят билети при визитите си в страната. Системата позволява плащане с чуждестранни карти, което досега беше невъзможно. Купувачите  ще получават билета си в електронен вид веднага, без допълнителни такси и условия, подчерта на срещата с журналисти  в театъра изпълнителният директор на Изипей Георги Маринов. Електронните билети ще могат да се четат и от мобилните телефони, което е ново за българската публика.

Народния театър става инициатор за създаването на Асоциация на балканските национални театри, съобщи на срещата с журналисти директорът на Народния  театър Мариус Донкин. От 9 до 11 март у нас ще гостуват директорите на националните театри на Румъния, Сърбия, Косово, Албания, Македония, Гърция и Турция. С някои от тях вече са проведени предварителни срещи. Колегите с амбломб прегърнаха тази идея, посочи Мариус Донкин. Той напомни, че Рим и Древна Елада за артистите не е имало граници. Дори след края на битките, които са се водели от изгрев до залез слънце, актьорите са играели спектакли и за двете страни. Стига сме наричали Балканите барутен погреб. Предстои подписването на Меморандум за целите и намеренията на Асоциацията, който предвижда и провеждането на ежегоден  Форум на балканските национални театри – представяне на спектакли, творчески работилници, съвременни и класически спектакли. Фрумът кото ще се провежда всяка година в различна страна, а домакинът ще бъде и временният председател на Асоциацията. Тази идея беше залегнала и в концепцията ми за развитието на театъра, когато се явих на конкурса за директор, поясни Мариус Донкин. Първи домакин на Форума през 2020 г. ще бъде България и той ще бъде посветен на 170-та годишнина от рождението 100 г. от смъртта на патрона на българския национален театър – Иван Вазов. Меморандумът предвижда общи действия за създаването на нови произведения, размяна на творчески екипи, общи стратегии в пиара и  търсенето на нови публики и популяризирането на балканската драматургия на световните сцени, включително чрез създаването на мултимедийни платформи.

През този сезон театърът поднесе поредица от премиери и ще продължи да изненадва публиката. Донкин съобщи, че очаква тези дни известния словенски режисьор Йерней Лоренци, който впечатли българската публика със спектакъла си „Илиада“. Лоренци вероятно ще постави свой спектакъл на сцената на Народния театър.

Българската система за електронни разплащания ePay.bg е на пазара от 1999 г. Ипей АД част от „Датамакс Системс Холдинг“ АД, която е специализирана в изграждането на платежни системи, електронна търговиа и сигурност в предаването на информация през интернет. Фирмата извършва обработка на плащания с банкови карти и банкови транзакции в отворени системи. Основната дейност на компанията е свързана с опериране на платежните системи ePay.bg,  ePayVoice /плащане по телефон/,  ePay/мобилни плащания/ и  Mobile B-pay /плащане от банкомат/.

Коментари

comments