ОТ КАКВО Е ПОЧИНАЛ АНТОН ПАВЛОВИЧ ЧЕХОВ?

0
1518

Антон Чехов е починал не от спиране на сърцето, а от спиране на притока на кръв към мозъка, е констатирал екип от учени, които са изследвали ризата, с която писателят е бил облечен в деня на смъртта си – 15 юли 1904 г..

С ацетатна лента са извлечени белтъци, като в осем от изследваните  протеини екипът от учени начело с Алфонсина Д,Амато от  Quadram Institute Bioscience в Норвич, Норфолк е открил микобактерии на туберкулоза. Знаменитият драматург, който е лекар по професия, е знаел за своето заболяване. Съпругата му подробно описва как той изпива до дъно чаша шампанско и се усмихва, преди да легне и да почине. Тогава Антон Павлович Чехов е едва на 44 години. Учените изследват пет писма на световноизвестния драматург, една картичка и ризата с петно кръв, която се съхранява в музей на 80 километра от Москва. Протеиновите маркери показват наличие на инсулт, предизвикано от тромб в аортата, захранваща мозъка с кръв. Досега официалната версия бе че Чехов е починал в резултат на спиране на сърцето.

Със същия метод един от учените от този екип – Глеб Зилберштейн, прави анализ  и на последните страници от ръкописа на романа „Майсторът и Маргарита“ на Михаил Булгаков, с което доказва, че писателят е починал от заболяване на бъбреците. Доказано е също, че Булгаков е употребявал морфин.

Антон Чехов е един от най-поставяните автори в света, а мистериите около поставянето на пиесите на Михаил Булгаков, най-вече на „Майсторът и Маргарита“, подхранват и досега много митове. Това обяснява и интереса към живота и смъртта на двамата велики писатели.

 

Коментари

comments