РУСИЯ 2018: ПУТИН СРЕЩУ … ПУТИН

0
744

Да бъдеш или не? Може би хамлетовският въпрос мъчи и самия Владамир Путин, който продължава да държи в напрежение публиката в Русия и извън нея. Ще се кандидатира ли за президент на изборите през март 2018 г. или ще заложи на приемник? Вече е очевидно, че предишната игра Путин – Медведев не е актуална. А и едва ли следващият премиер на Русия при президента Путин след 2018 г. ще се казва Медведев.

Очакванията, че на традиционната Валдайска среща – този път в Сочи, руският президент ще разплете възела, не се сбъднаха. Той нарисува програма за реформи през следващите 15 години, което беше само косвен намек, че не смята да се оттегля. Ще се появи ли  нова партия в Русия? Въпросът също клонеше към президентската кампания и предположенията, че руският лидер ще заложи на нов партиен кон. Не, препоръчителна  е „вътрешнопартийната демокрация“, поясни Путин. Все пак се очаква операция по „обновяване на лицата“. Руският президент вече смени дузина висши генерали на ключови постове в спецслужбите и силовите ведомства. Последва „хигиенизиране“ сред губернаторите, заподозряни в корупция. Досега Валдайският дискусионен клуб, създаден край езерото Валдай през 2014 г., обсъждаше ролята и мястото на Русия в съвременния свят. Сега обаче политолозите и експертите, сред които видни германски и австрийски политици, от 16 до 19 октомври т.г. обсъждаха в Сочи Световния ред и дилемата – нови правила или без правила. Владимир Путин описа Европейския съюз като хамстер с издути бузи, който обачче не може да преглътне новите членове.

Според социологическия център Левада, 64 % от руснаците, заявили намерение да гласуват  на бъдещите президентски избори, ще дадат гласа си за Владимир Путин. Според  ВЦИОМ /Общоруски център за изследване на общественото мнение/, от април досега рейтингът на Путин се е  качил с 4 % и в момента е на историческия си максимум – 85.9 %. Преди шест години рейтингът на Путин е бил 60.6 %.

Следващото събитие,  на което отново се очаква президентът да обяви намеренията си, е обръщението му  пред Федералното събрание /двете палати на руския парламент/ през декември. Самият президент намекна, че президентската кампания ще бъде обявена в края на ноември – началото на декември.

Междувременно ходят слухове, че Кремъл усилено търси спаринг-партньор и то жена за предстоящите избори, сред 5- 6 кандидати. От нея вероятно не се очаква да победи, защото на закрита среща в рамките на Валдайския  клуб в Сочи, заместник-ръководителят на кремълската администрация Вячеслав Володин формулира така вероятния слоган на кремълската предизборна кампания: „Русия – това е Путин. Няма Путин – няма Русия“.

На този фон неочаквано изплува фигурата на телевизионната водеща Ксения Собчак, която обяви намерението си да се кандидатира за президент. Досега такива намерения са заявили опозиционният лидер Григорий Явлински, постоянен опонент на Кремъл, водач на  партията ЯБЛОКО и скандалният водач на руските националисти Владимир Жириновски. Вероятно в списъка с кандидатите ще бъде и лидерът на Комунистическата партия /КПРФ/ Генадий Зюганов, но той в момента не се радва на особена популярност. Пръв обаче заяви номинацията си за президентския пост най-популярният опозиционер Алексей Навалний, още през декември 2016 г. Той има щабове в 70 руски градове и има готовност веднага да събере необходимите 300 хиляди гласа, но заради изфабрикувана присъда законът не му позволява. Той ще може да участва в избори едва след 2028 г., а властите вече заявиха, че не смятат да променят правилата и законите заради един човек. Кремъл едва ли ще отстъпи под външен натиск, а Ксения Собчак направи уговорка, че ще се яви на избори само ако не бъде регистриран Навалний. Това „демократично“ алиби е подсилено и с още едно обстоятелство. Собчак обяви, че е кандидат против всички и регистрира четири предизборни домейна: sobchakprotivvseh.ru, sobchak2024.com, собчак24.рф и собчак2024.рф. Любопитното при тях е, че техническата част на платформата е заимствана от сайта на лидера на обединените демократи на кметските избори за Москва  Дмитрий Гудков. В предизборния щаб на Ксения Собчак е Виталай  Шкляров, който поддържаше сайта и интернет кампанията на Гудков. Ръководителят на щаба на Гудков Михаил Кац обаче направи някои уговорки, след като Собчак си позволи нападки срещу Григорий Явлински. Кац заяви, че разглеждат въпроса да продадат технологията, която е изчислена да събере 5 млн. гласове в Инстаграм.

Особеното  в  кандидатурата на Ксения Собчак е, че тя е дъщеря на човека, който вкара Владимир Путин в политиката – кмета на Санкт-Петербург, Анатолий Собчак, ключова фигура от епохата на перестройката, патрон на сегашния руски президент. Собчак през 90-те години  възложи на офицера от КГБ Владимир Путин външните връзки на кметството, а Путин му спаси живота по времето на президента Борис  Елцин, като го изведе извън страната. Тогава Путин беше шеф Федералната служба за сигурност, а икономическите и политическите врагове на петербургския  кмет се бяха обединили срещу него и бяха изкарали солидни компромати. След като пое президентския пост, Путин върна Собчак в страната. Той познава Ксения от дете и е близък със семейството. Ксения  съобщи, че е имала личен разговор с президента  и според нея нещо на него не му е харесало. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи  Ксения като  „талантлив човек“, но все пак направи уговорката, че политиката не е телевизионно шоу, а  журналистиката и политиката са две различни неща. Според изследване от 2015 г. Собчак е добре разпознаваема сред запитаните руснаци – 95 %, но 60 % от тях я оценяват негативно.

Още на 1 септември т.г.  руският в-к „Ведомости“ съобщи, че Собчак ще се кандидатира, което тя енергично опроверга, а сега също пръв публикува намеренията й. На „Ведомости“ принадлежи и твърдението за търсените от Кремъл  спаринг-партньори за Путин. На въпроса защо, Ксения отговори, че е мислила няколко месеца, но сега й „станало интересно“. Не защото жените обикновено всичко мерят по себе си, а защото така съм устроена – всяка възможност приемам за предизвикателство, поясни телевизионната водеща, която участва през годините в доста шумни скандали. Рискованата й игра все пак бе меко  покровителствана досега от Кремъл, въпреки опозиционното й на пръв поглед поведение.

Тя ли е скритият коз в ръкава на Кремъл или е мистериозният женски спаринг партньор? Амбициозната журналистка твърди, че е извън тесните политически рамки, не е революционер по природа, няма партийна обвързаност и е добър посредник и организатор.  Мога да разговарям с всички, това е професията ми, познавам руския истъблишмънт. Аз съм добре осигурена от собствения си труд, но не съм предприемач, не вземам комисионни и „отчисления“, поясни претендентката. Не смятам да набирам средства копейка по копейка от бедните граждани, защото нямам толкова време, а от руския елит, чиято позиция ще покаже отношението им към ставащото в страната, заяви Ксения Собчак. Тя е разговаряла въщност с Путин за намаренията си по време на снимките на филм за баща й. Аз  съм за искрени и прозрачни отношения в политиката, мотивира се тя. Според нея Путин е заявил, че всеки има правото да взема решения и трябва да носи отговорност за тях. Едва ли Ксения Собчак е новият Дмитрий Медведев, но нейното присъствие внася колорит в иначе скучно притиснатият от твърдите рамки руски политически живот.

Реакцията на политиците на появата на Ксения Собчак в предизборното надбягване: Тя е Прохоров – 2018, заяви лидерът на ЯБЛОКО Григорий Явлински. /Олигархът Прохоров бе смятан за „патерица“ на Кремъл на президентските избори/. Ясно е откъде се появи, ясно е къде ще отиде. Същата мотика, но в профил. Ще я настъпим ли отново, пита Явлински.Човек, който нарече руския народ генетична измет, не може да бъде президент, заяви пък лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов.

Усещането на журналистите: Избор няма. Кандидати няма. Предизборна борба няма. Има само тържествена коронация, казва Леонид Радзиховски. Според него надбягването изглежда така – Путин – на кон, останалите бегачи – на патерици.  Журналистът Аркадий Бабченко: Избор между подполковник от КГБ и телевизионна водеща – това е кристализираната същност на Русия. Недонаполеон и блондинка в шоколад.

Впрочем бащата на Ксения – Анатолий Собчак, политическият наставник на Владимир Путин,  имаше интересно виждане за Крим. Според него всички държави, които са се присъединили към СССР със споразумението от 1922  г. , след денонсирането му трябва да се върнат в границите си преди присъединяването. Той твърдеше също, че военноморската база в Севастопол никога не е била украинска, а руска.

Валери ТОДОРОВ

 

Коментари

comments