СИЛНО НАЧАЛО

0
1206

Третото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри” бе открит в зала 1 на НДК с филма  „По действителен случай”, екранизация на мистериозния бестселър Делфин дьо Виган. И сякаш лабиринтът, който  трябваше да извървят зрителите,за да открият входа на обградената от всякъде и превърната в строителна площадка сграда,  беше част от съспенса на филмовата интерпретация на Роман Полански, пресъздал  умело загадъчната напрегната атмосфера на  романа. Да го бяха мислили организаторите, нямаше да им се получи, но пък могат да броят действителното преживяване, като умишлено подготвен пърформанс.

По действителен случай” разказва историята на писателка, обзета от смущение заради големия си успех. Един ден тя се запознава с красивата Л., двете постепенно се сприятеляват, но от приятелка и утешителка Л. се преобразява в демонична фигура и обсебва живота и душата на писателката. Напрежението ескалира, в доверието на героинята се промъква съмнение, подозрение, на пръв поглед невинни думи, жестове и случки сякаш предвещават драма. Л., която упражнява професията на писател в сянка, не спира да подтиква героинята, междувременно изпаднала в тежка творческа криза, да напише нов роман, в който всичко да е истина и само истина. След малък инцидент двете се оказват затворени в провинциална къща, където истинската природа на Л. се разкрива в цялата си чудовищност. Възниква въпросът: кое е истина и кое фикция, и в живота, и в литературата?
Делфин дьо Виган е сред най-популярните съвременни писателки във Франция, автор на седем романа, удостоени с престижни литературни награди.
Филмът идва у нас малко след премиерата си в Кан. Блестящи в интерпретацията на образите от романа са Еманюел Сене и Ева Грийн, Венсан Перес.

 

 

А насладите от филмовите прочити тепърва предстоят! Задава се „Дама пика“ на Павел Лугин,  среща с Давид Гросман и най-новия му роман „Един кон влезе в бар“, както и екранизацията на „Ще бягаш ли с мен“, „Завръщане в Монтаук“ по Макс Фриш на Фолкер Шльондорф и още…

 

Коментари

comments