ПЪНК КУЛТУРАТА НЕ САМО КАТО СПОМЕН

0
1245

Галерия НЮАНС, изложба на Станислав Беловски: Make Art not Friends
40 години след своето възникване, пънкът  се е превърнал донякъде сякаш в спомен за бурни и и разюздани младежки години, към който се връщаме с неохота, защото го  смятаме за  не особено приличен и съответно неудобен. Днес много галерии ни го припомнят не само заради отпечатъка, който е оставил върху естетиката и културата на визуалните изкуства, но и заради приспания бунтарски дух у нас.

Изложбата под надслов MAKE ART NOT FRIENDS на Светослав Беловски*, е  нещо като художествената ретроспектива на пънка.  Колажи от образи на най- емблематичните лица от музиката и епохата на тази субкултура с нейните предизвикателства към времето,  анархистичен заряд, презиращ догмите и стандартите, дразнещ  консумативния стил на живот и отричащ неравенствата и подтискането на индивидуалността.


Изложбата провокира както с съчетаването  на най-различни художествени техники, така и с дискредитиране на  клишетата, които  превръщат живота ни в безлико и бездуховно ежедневие. Средствата са драстични, гневни, нелицеприятни, дразнещи. Но запомнящи се. Такива са и платната на Станислав Беловски-ярки, крещящи. В тях иконичните образи от времето на пънка и свързаните с него култови фигури, пращат послания към съвременни политически ситуации и значения.

В   петнадесет голямо форматни платна виждаме образите на Paul Simonon, the Clash Sex Pistolsq Ramones, Debbie Harryq Sid Vicios, както  и такива, като Мик Джагър, Бийтълс и др, несвързани пряко, но  допринесли за развитието на тази култура

Изложбата не само ни връща в годините на пънка, като  сръчква спомени и буди младежки пориви на отрицание и нихилизъм спрямо корумпирания заобикалящ ни свят  и конформизма, но и допринася като цяло за обогатяване на представите ни за развитието на  визуалната култура на нашето съвремие.

Полезно е да излезем от руслото и отделим време да се отбием в галерия Нюанс на Денкоглу 42 и се върнем в спомена.

*Станислав Беловски е роден 1976 Работи в областта на живописта и визуалните изкуства

Коментари

comments