50-ИЯТ ЩАТ НА САЩ

0
1571

Където най-важните разпоредби са следните:
– забранено е да се прави барбекю над течащата лава!
забранено е да бодеш лавата с пръчка, защото това е тялото на божеството Пеле 
– не стъпвай върху току що застинала лава – може да потънеш в шуплите.
Това са правилата тук, на Хаваите. Лавата е ежедневие и част от туристическата атракция. А иначе, животът си тече както на кино- кадрите ги знаем: плаж, море, коктейли, сърфисти, палми, гирлянди от цветя около вратовете на красиви девойки. Мариана Тончева, която не за пръв път е там обаче, ни разказва малко по-различни  от традиционните туристически представи неща за това райско кътче.
Aloha!

The Big Island е най- големият от Хавайския архипелаг и с всяко изригване на вулканите, става все по-голям. В момента лавата тече далече от плажовете на Кона и туристите си резервират разходки с лодка или хеликоптер, откъдето да наблюдават това рядко случващо се чудо. Ама с лодка става вече опасно, защото тези дни парче от острова се „отлепи“ и рухна в океана, предизвиквайки вълна като от литографиите на Хокусай. (Сравнението ми дойде от новия курс, който карам по Art History ). Лавата си тече и всичко може да се наблюдава чрез уеб камера на живо. За туристите има специални екскурзии, когато е относително безопасно. Много туристи идват заради нощните екскурзии до вулкана. Тогава островът свети в розово-червено и е много интересно.

Все още няма Интернет, обаче по телевизията показват къщи, изгорели от лавата. За щастие огнената река се движи бавно, така че всички съседи се мобилизират и спасяват каквото могат. Понякога в последния момент лавата прави завой и животът продължава до следващия катаклизъм.

Върхът е Мауна Кеа,

Ние ходим на градския плаж. Като повървиш или преплуваш стотина метра във водата, стигаш до свещеното за всички хавайци светилище, пред входа на което има табела с надпис „Капу“ ( ударение на последната сричка), забраняващ преследването и наказването на всеки, който е потърсил убежище от властите.

На времето местните власти не са проявявали особено богато въображение, когато става дума за наказание за разни простъпки. Обикновено присъдата е била смърт ( чрез изяждане), обаче ако виновният е бил шампион по спринт, сърф или плуване и успее да се добере до светилището, става недосегаем за преследвачите си.

 

/Тук на ум ми идва прословутата навремето песничка на Висоцки с многопосочни конотации- „Как людоеди съели Кука.” Кук, който  открил островите през 1778г, и ги нарекъл Сандвичови – да, на прословутия граф Сандвич,  послужил за угощение на местните. А ето, освен че съвпадат   някои художествен митове с реалността, излиза, че и вицовете за людоеди, в които оставят жив спечелелия състезанието, си имат реални корени. б.а./

 

Този остров има пет климатични зони. Тук са снимали „Юрски парк“, откъм дъждовната му част обаче. В джунглата отглеждат марихуана ( нелегално), тук са и последните хипи – колонии от 70-те. Сега внуците им продължават традицията.
Тези подробности обикновено се изплъзват от погледа на туристите, ама на мене това ми е любимо място, а преди години за малко да остана завинаги – бях си намерила даже работа като учителка.

Хаваите са архипелаг, състоящ се от 122 острова в Тихия океан. 24 оттях са вулканични. Най-големият се нарича Хавай. 14 са необитаеми. Общата им площ е 16705 кв. км. От 1959 г. архипелагът е 50-тия щат на САЩ.
По време на злополучното посещение на Кук, архипелагът бил разделен на три кралства: Хавай, Оаху и Мауи, Ланай и Молокай.
През 1959 Хавайските острови стават петдесетият американски щат. Само три поколения преди това кралят Камехамеха I обединява островитяните и налага централизирано управление. Портретите го представят с парче плат около кръста, с шлем и наметка от жълти и червени птичи пера.Кралското наметало се е изработвало в течение на много месеци, защото птичките с жълти и червени пера трябва да се хванат живи, да се поускубят малко да се пуснат на свобода. Това са дребни птички, които и до днес си летят из острова.

Третият крал Камехамеха е вече в европейски костюм. Местното население са потомци на полинезийски мореплаватели, които прекосяват океана преди 14 века, ориентирайки се само по звездите. До идването на християнските мисионери в края на 19 век, тук е нямало писменост. Историята се е предавала чрез петроглифи в скалите, устно и чрез танци. Всяко движение на ръцете, както и позицията на стъпалата, отговаря на символ и ако вместо вълни танцьорката покаже дъжд, ще се обърка календарът на събитията. Това обаче се случва рядко, защото наказанието, както знаем, не е невинно смъмряне.
Сега танците се туристическа атракция, а някои камъни с петроглифи са пренесени на ливадата в двореца на кралицата.
 Дворецът е скромна двуетажна вила на брега на океана, който се издържа от входни билети /$10/, сувенири и сватби на ливадата.
Само до преди 60 години тук са прекарвали ваканциите си хавайските аристократи и гостите им от цял свят. Апетитът към островите е бил силен дипломатически лост за мир и сигурност.
На Големия остров вече има университет, военна база, стотици хотели, а астрономическата обсерватория на Мауна Кеа е с най-мощния телескоп в света. От този връх се наблюдава най- добре Космосът и експедиции и експерти са свързани чрез компютрите си с лещите на телескопите. Един такъв компютър действаше от мазето на къщата ни в Мичиган – в екип от астрофизици от Мичиганския Технологичен Университет.
На Мауна Кеа е вечен сняг, така че сутрин може да се карат ски, а следобед сърф на плажа. Вторият връх е кратерът на вулкана Мауна Лоа. За хавайците най-главният бог от митологията им е Пеле, богът на вулканите. Една от новопокръстените кралици е известна с това, че застанала на ръба на скалата, под която течала лавата и започнала да чете Библията на глас, с надежда да стресне Пеле. Е, измъкнали я навреме, а лавата продължила към океана.
 От тази вечер, неделя, до четвъртък, на площада пред свещеното място веригата „Мариот“ организира представления с хавайски танци, музиканти, огнегълтачи и танцьори с факли, както и хавайски меню. Гвоздеят на програмата е т.н. Луау – цяло прасе, увито в бананови листа и опечено в дупка в земята. Снимала съм  и „заровеното“ прасе, ама по всичко изглежда, че е голяма бутафория. Нито запалиха огън, нито се появи някой готвач. Само туристите се припичаха кротко на слънце около огнището и щракаха с телефоните си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Светилището, в което най-често са попадали бойци от победената войска. Това, което спира техните преследвачи, са заровените кости на лидера на племето.смятат се за свещени.
  2. Аутригер кану – полинезийците са били не само способни мореплаватели, но и големи майстори на лодки. Когато капитан Кук пристигнал за пръв път на острова, бил посрещнат от около хиляда лодки във водата. Няма да коментирам как са посрещнали моряците му местните девойки, но след години населението се е смалило с една трета заради всякакъв вид болести на цивилизацията.
  3. Петроглифи в двора на кралицата.

Хайде да  кажа и „Махало“, на местния език означава благодаря.“

Мариана

/Да припомним, Мариана Тончева живее в една от най-северните точки на САЩ, край езерото Мичиган, на границата с Канада, където зими като нашата тази година са си ежедевие. Разказвали сме и за снегометъра, с който мерят височината на преспите.  Keweenaw caunty-произнасяло се KEY-wah-nah и означава нещо като „пресечно място“ или, по-индиански :  „земя, между две води“. Територия на индианците. Но това вече е в друг щат/.

 

 

Коментари

comments