КИНОТО И ГРАДЪТ

0
688

Проект на Фондация „Комуникции и култура”  и  програма „Култура” на Столичната община

Идеята тръгна от киното: да бъде спасено Първото българско кино, великолепната сграда, виенски сецесион  на бул.”Мария Луиза”, където не само са се прожектирали, но и продуцирали първите български филми – сградата на „Модерен театър”, която рухва пред очите ни.

Тя е  на проф. Александър Грозев, написал историята на българското кино. При връчване на приза на Филмовите дейци за този свой труд, той заяви, че най-ценната награда за него би била, ако първия български киносалон бъде съхранен. Защото е неразривна част от историята на българското кино, както и от историята на столицата. Българското кино го заслужава. София  то заслужава. На София предстои да стане европейска столица на киното след една година, а  завладяващата връзка между киното и града, историята на тази връзка тъне в забвение.
С този наш проект ще разкажем  със средствата на мултимедията в 10 авторски серии  как киното завладява българската столица, защо „Модерен театър”е  люлката на българския филм, за пионерската мисия на Васил Гендов.  Ще тръгнем по следите на изгубеното време – киносалоните в София преди войната, ще покажем Стара София през обектива на кинокамерата, ще припомним любимците от екрана, ще потърсим следите на следвоенна София като  декор за кино, ще проследим израстването на София като модерен град, документирано на филмова лента, ще припомним какво са гледали софиянци и къде гледаме днес кино.

И продължаваме да смятаме, че столицата ще загуби своята кино история, ако загуби „Модерен театър“ като киносалон. Който сам по себе си е автентичният музей на българското кино.
Дотук, след  предприетата от нас кампания за съхраняване на предназначението на сградата  – пратените писма до всички заинтересовани институции, имаме подкрепата на  Съюза на филмовите дейци и и Камарата на архитектите в България,  а Столична община ни уведомиха с писмо /СОА16-НЦ62-913804.07.2016/ от Направление Архитектура и градоустройство, че:

“  с оглед преустановяване на започналия разрушителен процес са предприети последващи действия по реда на чл.721 ал.3 от ЗКН за предписване на съответните указания в определен срок за изпълнението им.
След изтичане на определените срокове, ще бъде започната процедура по реда на чл.73 от Закона за културното наследство. /ЗКН/ за установяване на цялостното състояние на недвижимата културна ценност, както и вида и обема на необходимите укрепления, консервационно-реставрационни и ремонтни работи, които се изпълняват от собственика на сградата“.
В очакване сме какво е развитието на нещата.
След  като в София  всички кина едно по едно изчезнаха и се превърнаха в молове и търговски обекти, нашата Столица  заслужава поне едно истинско кино. И то с  история.

Коментари

comments