КНИГИТЕ ИМАТ ДУМАТА

0
810

Място на срещата: НДК. Мраморното фоайе.
Напук на истеричната политическата говорилня, превзела медиите, както и предозираните сюжети и кадри, разнищващи до болка трагедията в Хитрино, има такова място, където да получиш друг вид храна за душата, която да ти помогне да погледнеш по различен начин на случващото се и у нас, и по света.
Богатата програма на Четвъртия международен литературен фестивал под надслов „Книгите имат думата”, предлага срещи с автори от цял свят. Срещи с други светове.

15.12.-18 ч.  фоайето не може да побере младите хора, които са се събрали да срещнат Дубравка Угрешич. А години наред мислех, че само малък брой литературни експерти знаят за нея. Хърватката, с българска майка, единственият човек, както казва самата тя, който избягва от „демокрацията.” Угрешич напуска  Загреб и заживява в Амстердам заради  националистическата зараза, обзела нейната страна, заради  омразата която променя хората в  Хърватия.
Когато  прочетох „Култура на лъжата – аниполитически есета” –  нейната дисекция на този свят  на фалш и ненавист, за който имунитет тук, на Балканите, няма, бях я потърсила в Холандия  за интервю за БНР.  Направихме го на  английски. Сега в София, тя каза, “ Ще говоря на майчиния си език, на български. Не го владея много добре, но когато човек знае по-малко един език, не може да лъже”.
Срещата с нея бе истинско откровение. Защото по най-прост начин умее да казва най същностните неща, умее да развенчава илюзиите, предразсъдъците и комплексите, с които живеем и които ни пречат да прозрем възможностите си за по-добър живот.
Носителка е на много европейски награди като на Берлинската академия по изкуства „Хайнрих Ман”, швейцарската „Шарл Вийон”, Австрийската държавна награда за литература, Холандската награда на съпротивата, Немската „Зюдвест Функ” и „малкият Нобел”- международната награда, Нойщат.
Книгите, преведени на български, са изчерпани. Последните бройки от нейната книга „Баба Яга снесе яйце”- антропологичен анализ на балканската ни същност  бяха продадени на място. Но след срещата с нея всеки присъствал ще носи досега до истината и истинската Дубравка Угрешич .

 

Книгите говорят. Наистина. И когато ги чуеш, посягаш към тях.img_6913

Така мене ме избра „Хотел Босфор” на Есмахан Айкол. Срещата с нея беше от друг порядък – интимна и любопитна, заради самата авторка. Родена в Истанбул, живееща в Берлин. Именно тази възможност за прочит на пресечните гледни точки към междукултурните взаимодействия в света, в който живеем при това  през криминален сюжет, ме накара да потърся автограф от авторката. Всъщност, самата Есмахан Айкол е  „нашенка”. Родена в Одрин, с баба българка, завършва  право в Хумболтовия университет, но избира перото. Както казва, когато среща Кати Харшел, героинята  от нейната поредица от романи. Кати е  берлинчанка, собственичка на книжарничка в Истанбул, завладяна от идеята да разплита криминални сюжети. Истанбул е другият герой в нейните романи и това ме спечели напълно. Аз самата познавам Истанбул и съм се влюбила в този град заради Орхан Памук и неговата  невероятна книга „Музей на невинността”. Сега ми се открива възможност още един автор да ме поведе по уличките на Бейоглу и кварталите на този невероятен град.

hotel-bosfor
Това е моята книга за Коледа, време за четене, в голяма степен  време за кримки и мистерии.

 

 

Коментари

comments