ЛЯТОТО КАТО ПРЕЖИВЯВАНЕ

0
1753

Чарът на лятото е не само в отсъствието от града. Но и в присъствието му, във вписването на нови преживявания и открития на територията  на познатото. В преоткриването на емоции и образи, спомени, културни усещания. Откъсването от ритъма на всекидневието може да стане и само като за малко излезеш от ритъм  и спреш времето, като влезеш в една галерия, например.
Такова преживяване предлага галерия Нюанс за трета поредна  през месеците юли и август с откритата си традиционна изложба ЛЕТНИ АКЦЕНТИ.  И по този начин допринася за възсъздаването на типичната художествена и  културна атмосфера, принадлежаща на  столицата и на столичани.

Георги Машев, Цветя
Георги Машев, Цветя

Показаните произведения в   на ул. Денкоглу 42 са  специална селекция от колекцията на галерията, като голяма част от тях се показват за първи път.
Показани  са творби на повече от 30 художници от различни поколения, което именно създава неповторимото усещане за приобщаване към културата на града. Експозицията включва живопис, графика, пластика, скулптура, керамика, ръчно изработени бижута от 20-и и 21-ви век. Те носят отпечатъка на времето,на  художествените търсения и развитието на българското художествено изкуство.
Изложените картини възкресяват едни от най-видните представители на 20-те , 30-те и началото на 40-те  години на 20-и век. показани са  портрети на едни от най-видните български портретисти Цено Тодоров и Никола Михайлов, акварели на Константин Щъркелов и Васил Стоилов, пейзажи, композиции и натюрморти на Ярослав Вешин, Дечко Узунов, Тръпко Василев, Георги Машев, Бенчо Обрешков, Никола Танев Александър Мутафов. Както и на техните приемници и последователи Веселин Стойков, Иван Христов, Генко Генков, Георги Богданов, Лиляна Русева, Едмонд Демирджиян, и др.
Допълнително богатство и принос към атмосферата са керамиката и скулптурите на Крум Дамянов, Борис Гондов, Христо Харалампиев, Кирил Матеев, Нели Христова, Пенчо Добрев, Кунка Димитрова, както и на ювелирното изкуство на ръчно изработените бижута на Чавдар Чушев и Ивайло Дженев.

IMG_5341IMG_5333IMG_5336IMG_5338

 

Коментари

comments