ПОЛИЦЕЙСКИ МЕТОДИ В БНР

0
911

Програми за дистанционно следене били поставени на компютрите на неудобните журналисти в малката военизирана програма Радио София на обществената медия. Директорът й, Митко Димитров, на скромните 30 години, без особен опит в журналистиката, но добил армейски хватки във военното министерство, вече успя да разгони половината от журналистите, които създадоха и утвърдиха една от най-младите  програми на националното радио. От 30 души, той вече е изгонил 15. Най-напред Митко прогони опитните журналисти Кин Стоянов и Емил Янев, на когото програмата дължи много за стартовата си популярност. Те подготвяха предавания, ориентирани към културната общност, хората в неравностойно положение, намираха интересен професионален ъгъл към теми и събития от деня според обществения профил на медията. Кин и Емил издадоха и първия реалити роман в България. Последва преследване и на други журналисти, които трябваше да освободят места за „консултантки“ в напреднала възраст и от военното ведомство. Към тях се присъединиха  близки на Митко, предимно от родния му град Ловеч. Така военното и шуробаджанашкото лоби превзе малката програма и се заеха със следене на недоволните и неудобните.

Апотеоз на солдафонската атмосфера са монтираните допълнителни камери в националното радио и най-вече устройствата за дистанционно следене на служебните компютри на няколко души в Радио София. Този тип приложения обикновено се използват за дистанционно отстраняване на  проблеми с компютрите, но когато са възниквали такива обстоятелства, обикновено от компютърния отдел пристигат специалисти, които не знаят за тази златна възможност. Затова пък извадки от личните фейсбук профили на недоволните, в които те критикуват ръководството и своя пълководец, са разпечатани и оставени върху бюрата им.  Така де, всевиждащото око на ръководството ви следи. Редовните беседи на директора с недоволните или протестиращите дават резултат и някои от тях стават смирени и покорни. Едва ли са заобичали ръководството си, но вече си знаят мястото. И това се случва в медия, която работи с пари на данъкоплатците…

Същият този Митко успя да профанизира до такава степен програмата, че тя  в последните пийпълметрични данни, поръчани от самото БНР, успя да образува няколко нули на слушаемост. Никой не попита този самозабравил се герой когато, без да пита никого, спря преките излъчвания от парламента на специално предоставената без конкурс честота за Радио София. Сега явно няма кой да му потърси отговорност за фаталните резултати от неговата потресаваща некомпетентност. Затова пък момъкът отново усилено пише отново концепция. За да се яви отново на конкурс за генерален директор. Колко ли трябва да е безочлив човек, който на 30 години, без да е покрил нулите в професията, но има наглостта да иска да се качи на главата на 1400 души в медия, която неведнъж е  показвала характер. Която още пази лице, въпреки профанизираното и скандално управление през последните три години? И в която 99.9 % от работещите знаят поне два пъти повече от този директор д-р Митко.

Да следиш колегите си, да им ровиш в личната кореспонденция, да разпечатваш  писмата им и да  ги слагаш назидателно върху бюрата им, е толкова оскърбително и недостойно, че не подлежи на квалификация. Който и да е изпълнителят, той е подлец, дискредитиращ една обществена професия и обществената медия.

Обаче. Това става на фона на предстоящото обявяване на конкурс за генерален директор на БНР. Трябва да го обяви Съветът за електронни медии,  който носи отговорност за избора на това ръководство, довело медията от лидерски позиции до унизителното състояние да крие проучванията на аудиторията си. Да предизвикаш такова разделение в медията, че да накараш другия да се вкопчи в колегата си, вместо в некадърното ръководство, е самолишаване от достойнство. Ако СЕМ не постави високи изисквания пред бъдещия генерален директор и Управителния  съвет на БНР, ще видим отново пред вратите му двайсетина души, от които после един нов Гого Лозанов ще каже че е избрал най-доброто. И ще се окаже, може би, прав. А за да ръководиш 12 радиостанции, шест музикални формации, куп самостоятелни структури и високотехнологична продуцентска и предавателна мрежа не е достатъчно да си работил 5  години в електронна медия.Освен ако не си д-р Митко Димитров.

Коментари

comments