КИМ ИР СЕМ

0
830

Най-сетне подаде ОСТАВКА шесткратният председател на Съвета за електронни медии Георги Лозанов, най-дългогодишният участник в медийната регулация у нас. През последната година той ту Я поддаваше, ту Я  оттегляше. Близо две десетилетия, през почти целия преход,  ТОЙ бе неизбежно в медийната регулация и бе преизбиран, защото най-ловко обясняваше медийните казуси, които доведоха страната ни до забележителното 106-то място по свобода на словото и независимост на медиите в света. Под негово ръководство и съучастие бяха образувани две кризи в едната от обществените медии у нас. В първата криза в БНР през 2001 г. той успя чевръсто от съавтор на кризата, като член на НСРТ, да си направи „селфи“ и да се нареди сред протестиращите срещу нея. Вторият път – миналата година, не успя. Избраното при неговото председателство в СЕМ ръководство на БНР докара медията да втората безпрецедентна криза, която изправи едновременно ръководството срещу хората и хората един срещу друг.

Сега Лозанов напусн/к/а сцената като герой или жертва на „враждебната реч“. Разгърнете многобройните му интервюта и кажете откъде идва враждебната реч в медиите. Разгърнете отново интервютата му и кажете какво мислите за „политическото говорене“. Иска ни се да вярваме, че лицензът за телевизията на ПИК е прелял чашата на търпението на Гого. Обаче, вижте пак кой през годините му е правил пиар, кой го е държал под чадъра на недосегаемостта. Знаеше се, че критика срещу него не може да мине, особено в определени медии. Които сега се оказват носители на враждебност в обществото. Пък и „общественият“ СЕМ се избира с политически квоти и политическата девственост на Гого, съучредител на Синята коалиция, също е читанка за наивници.  Въпреки че Председателят бе първи сред равни, той, с неудържимата си страст към себепоказването, без стеснение обявяваше собственото си мнение за общо на регулатора, като изправяше колегите си пред неудобно мълчание.

Георги Лозанов бе преизбиран шест пъти за председател на СЕМ. Защото нямаше кой друг да бъде избран. Въпреки, че законът предвижда предпазни мерки именно срещу това: един и същи човек да бъде преизбиран толкова пъти. По негово време и с неговото насърчение в СЕМ се затвърди практиката удобно да се работи с изтекли мандати на членовете. На въпросителните около няколкократното му избиране за член на медийния регулатор, в нарушение на закона, той обясняваше, че кара първи мандат, защото останалите му били прекъснати. Сега той е пак в състояние на първи мандат, защото и този е прекъснат.

Злонамерени анализатори смятат, че и сегашната оставка на Гого, всъщност, е път към следващия изгоден пост.  Вратата остава отворена за следващи маневри на „прогонения“, който с поведението и действията си прогони доста хора от медиите.

Георги Лозанов /Гого/ подаде оставка само месец преди изтичането на мандата му като председател и член на регулатора. Той вече може да бъде отново избран. Освен това, той е освободен и от още една законова тежест. Ако бе изкарал мандата си, следващите три години нямаше да има право да заема постове в структури, свързани с медиите. Сега пътят е открит. Колкото до моралната страна на въпроса, не си струва да се упражнавяме. Вижте кои медии държаха чадъра и правеха пиар на Гого и прочетете изявлението му за причините за оставката му. Е, ако вече  сте го направили, нека да не товарим словореда  с морализаторски проповеди. След като е вникнал в недъзите на медийната среда, защо така усърдно пази медийното статукво?

Този морален човек не подаде оставка, когато достойнството го изискваше, а когато удобството го наложи. По-шокиращо щеше да бъде само ако си беше подал оставката два дни преди изтичането на мандата като председател или член на регулатора.

Журналист Го нарече Ким Ир Сен на медийната регулация заради несвършващите му мандати. Друг колега обаче по-сполучливо го определи като Ким Чен Ум, защото той и този път успя да избяга от отговорност. Защото Гого трябваше да се отчете, преди да си тръгне. А ще си тръгнат ли с него и хората от службите, които зад гърба му разпределяха порциите и лицензиите? Или ще сметнем това за враждебна реч? Защото г-н Лозанов най-напред стана инициатор на кампанията „Чисти гласове“, а след това назначи за главен секретар на „обществения“ регулатор  СЕМ човек с досиета от три служби на Държавна сигурност.

Би ни се искало да кажем не довиждане, а сбогом, но мислим, че е само още едно поредно довиждане. До нови превъплъщения. Там, където е нужна ловкост, игра с думите, препълнени чаши и „висок морал“.

Оставката се случва в навечерието на изборите за генерални директори на БНР и БНТ. Отсъствието на Гого може и да се почувства, защото изборите на генерални директори преди три години оставиха горчив вкус със съмнения за манипулативно отстраняване на нежелани кандидати и налагане на „свои“ частни хора и идеи. Казват, че безкрайно много съжалявал за избора на генерален директор на БНР. Преди избора за генерален директор на БНТ Лозанов бе засечен на обяд с една от кандидатките, която, естествено, спечели. Но се оказа, че и това не е проблем. Както и че няма конфликт на интереси, когато благодарение на същата фаворитка на регулацията, Председателят взе участие в проект и снима филм за медията, срещу заплащане, разбира се.

Всъщност, в днешната случка с предсказваната от два месеца оставка има и нещо добро. Лозанов освободи медийната регулация от едно нарицателно име. Може да е към промяна. На регулацията, разбира се, не на Гого. Недобросъвестен колега се пошегува в стила на политическата обвързаност: Бойко спря и поръчките в СЕМ.

 

Коментари

comments