ЧАСЪТ НА „ВЛАСТЕЛИНА“

0
839

В злополучното предаване „Часът на директора“, излъчвано някога по двете национални програми на БНР , един гражданин, избран по погрешка за генерален директор на медията, е отправил поредните обвинения срещу предшествениците си. Първо.Това е неприлично и незаконно използване на служебно положение. Преднамерена злоупотреба и с ефира на обществена медия. Второ, манипулирани са данни от служебен характер.

Действително, има съставени три акта на Агенцията за държавна инспекция, в която се твърди, че плащането на услуга на мобилен операторе от страна на медията е трябвало да стане по друга процедура. Това са констатации на инспектор от АДФИ. Но. Първо. Това не е потвърдено от юристите на агенцията. Второ. Тези констатации задължително се обжалват. Така че предстои съдът да реши дали дали преценката на инспектора от АДФИ е правилна. Трето. Става дума за суми под прага на обществена поръчка, а твърденията са че трябва да се проведе такава. А по това време медията се намира в процедура на обществена поръчка. Четвърто. И най-важно. Не става дума за съмнения за злоупотреба, а спор за процедура. Пето. Дали на радиото ще му се наложи да плаща някакви глоби, ще зависи от решението на съда. Шесто. Не става дума за пропуск или грешки на предишния генерален директор, а за действия на администрацията. Седмо. При такива случаи се връчват актове едновременно на генералния директор и на медията.
Изнасянето на такива данни обаче предварително, едностранно, без да се произнесе окончателно съответната инстанция и без да се публикуват от Агенцията, е най-малкото злоупотреба със служебно положение. Каквото по същество е и предаването „Часът на директора“, използвано от генералния директор на медията основно за хвалби и нападки срещу колеги. Има и още един факт, който издава степента на почтеност. С подписа на генералният директор на БНР Радослав Янкулов, единствено актът срещу генералния директор на медията, т.е. срещу мен, не е обжалван в предвидения от закона тридневен срок. И сега не съдът, а директорът на АДФИ трябва да прецени дали да основателни преценките на служителя, извършил инспекцията в БНР. Такова нещо досега в БНР не се е случвало. Учудващо е, че инспекцията, която трябваше да провери действията на сегашното ръководство, изведнъж е завило в друга посока. Нямам основания да твърдя нито за предубеденост, нито още по-малко за некомпетентност на извършената проверка. Знаете, че и в лекарската практика диагнозата е спорна, както и лечението. За диагнозата на това ръководство на БНР аз нямам съмнение, но лечението му очевидно трябва да стане отвън.
В същото предаване, излъчвано само по „Хоризонт“, „властелинът на ефира“ е разказал за обновяването на Първо студио на БНР, което ще бъде отбелязано с тържествен коктейл. Първо, „обновен“ е само подът на студиото и то с по-мек дървен материал, който се драска от инструментите и токчетата на обувките оставят следи. Второ, обновяването на това студио се случи преди повече от пет години, когато бяха вкарани в него уникална звукозаписваща техника и цифров софтуер. В предаването на „властелина“ е разказано и за някакъв „космически“ звукозаписващ автомобил, изкаран отпред пред фасадата на БНР. И той е част от програмата за развитие на БНР на предишното ръководство. Необходима техника. На генералния директор му се е сторила космическа, защото за него дори смартфонът изглежда като совалка. Между другото, днес СЕМ е приел проекта за регионална радиостанция на БНР в Кърджали. Също заложена перспектива от предишното ръководство, което откри три такива. Несръчно, идеята за Радио Кърджали бе превърната в политически проблем. Защото е ясно, че такава радиостанция в този интересен и специфичен район трябва да има. Както и трябва да има предавания на майчин език, излъчвани от обществената медия. Въпросът е за качеството и качествата. На това ръководство и на разработения от него проект. Това е друг разговор. От коктейла за пода на Първо студио до програмата на регионалното радио, проблемът е един и същ. Както се казва, на калпава ракета, уважаеми приятели, Космосът й е крив.
Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments