ВАГНЕРОВОТО ОБЩЕСТВО ОТНОВО В СОФИЯ

0
891

Летен Вагнеров фестивал на 4-и,5-и,7-и и 9-и юли от 18:00 часа събира за пореден път вагнеровите почитатели. За трети пореден сезон, Софийската опера представя тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. Създадена специално за световното отбелязване на 200 годишнината от рождението на Рихард Вагнер, с  оригиналността на прочита и мащабността на изпълнението  тя не само се превърна в откровение за българската публика, но и получи висока оценка и признание от любителите и почитателите на Вагнер по цял свят.

Директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов посочи, че спектаклите ще бъдат представени отново именно заради изключителния интерес на публиката. На представленията миналата година са присъствали гости от 11 държави.
„Сензация!“ – така окачестви видяното на сцената на Софийската опера 97-годишната жителка на Сан Франциско, Върна Парино. Тази оценка тя даде за българския „Пръстен“ – номер 76 в нейната колекция от изгледани постановки на това заглавие. „Най-добрият „Пръстен“, който съм гледала“, възкликна гостенка от Пърт, Австралия. „Изумително!“ – не скри възторга си млад италианец, който видя за първи път тетралогията именно в София.
Успехът на българския „Пръстен“ бе високо оценен от Международната асоциация на Вагнеровите общества, една от най-активните музикални общности в света и е безспорно признание за възможностите и потенциала на българското оперно изкуство. Почетният председател на асоциацията Йозеф Линхарт връчи златната значка и знамето на обществото на академик Пламен Карталов като признание за високо художествената му режисура.
„Няма да крия,-сподели Пламен Карталов, че традицията към Вагнеровата оперна естетика досега е била по-ограничена. Публиката трябва да се създава, приобщава и образова.“
Постановката „Пръстенът на Нибелунга“ е оригинален и нестандартен прочит на творбата на знаменития немски композитор. Реализирана е изцяло с български гласове, с оригиналната режисура на Пламен Карталов,с приноса на сценографа и на художника на декора и костюмите Николай Панайотов,на художника на мултимедията Георги Христов, на художника на осветлението Андрей Хаджиняк, режисьора на мултимедията Вера Петрова, музикалната подготовка на Рихард Тримборн , тя заслужи редица престижни награди: на Българското национално радио за национално културно събитие, на Съюза на българските музикални и танцови дейци с шест награди „Кристална лира” – за роли, диригент, постановъчна група, цялостна реализация и на Столичната община за режисура.
И тази година Вагнеровият фестивал Софийската опера и балет очаква стотици гости от различни страни.
А през есента от 12-и до 17-и септември, изпълнителите, които участват в „Пръстенът на нибелунга“ ще пътуват до Фюсен, за да представят спектаклите и пред немска публика
За първи път чужда трупа ще покаже заглавие на немския композитор Рихард Вагнер, при това „Пръстенът на нибелунга“, на брега на езерото Форгензее, точно срещу замъка Нойшванщайн в Германия,

Коментари

comments