Бляскав старт на Синелибри 2021

0
394
Жаклин Вагенщайн и Ана Гординйо , дир. Център Камойш

Красива церемония, предшествана от зрелищен пърформанс, откри седмото издание на Синелибри в зала 1 на Националния дворец на културата на 2 октомври. Ценителите на първокласното кино и литературата, която го вдъхновява, и тази година могат да се насладят на десетки вълнуващи кино-литературни събития и срещи чак до края на октомври!

По традиция празничната вечер започна с приветствие на Жаклин Вагенщайн, основател, директор и главен селекционер на фестивала. И тъй като тазгодишното издание на Синелибри е посветено на 700 години от смъртта на Данте Алигиери, на сцената прозвуча специално подбран фрагмент от неговата величава „Божествена комедия“. Преди това зрителите станаха свидетели на ефектен пърформанс, чиято символика е подчинена на цялостната концепция на фестивала. Автор на идеята е Мария Налбантова – художник и визуален артист; в екипа на проекта участват още: Стефани Ханджийска (танц и хореография), Ивелина Иванова (анимация), Георги Атанасов (композитор).

След церемонията се състоя българската премиера на провокативната биографична драма „Бенедета“, дело на Пол Верховен. Филмът е адаптация на книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” от Джудит К. Браун. Копродукция на Франция и Нидерландия, „Бенедета“ пристига у нас с две номинации от кинофестивала в Кан – за „Златна палма“ и за т. нар. „Странна палма“, както и с номинация за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. Зрителите, които са пропуснали откриването, могат да посетят някоя от предстоящите прожекции: https://www.cinelibri.com/benedetta/

На 7 октомври 2021 г., 20:00 часа в кино Влайкова може да гледате вълнуващата биографична драма, „Влюбеният Айфел“

Правителството иска от Густав Айфел да проектира нещо грандиозно за Световното изложение в Париж през 1889 година, също толкова впечатляващо, колкото работата му по Статуята на свободата. Но Айфел иска да проектира метрото. Когато среща мистериозната Адриан, изведнъж всичко се променя. Филмът разказва за един инженерен подвиг през призмата на вълнуващия живот на създателя на Айфеловата кула и на шеметната любов, която го вдъхновява. По филма е написана книга, която провокира допълнителен интерес към кинематографичната творба на Мартин Бурбулон.

Също на 7 октомври в Casa Libri на „Цар Асен“ 64 в рамките на паралелната програма на фестивала ще се проведе лекцията „Данте Алигиери – Пътят към Рая“ на Лиза Боева и със специалното участие на Ицко Финци, който ще чете илюстриращи откъси от грандиозната творба на Данте. Ден по-късно, на 8 октомври, в кино „Влайкова“ от 19:00 ч. програма „Психоанализа и кино“ ще предложи прожекция на филма „Три етажа“ и дискусия с анализ на зрителското преживяване с модератор Светлозар Василев. Режисьорът Нани Морети разказва история за човешките отношения през влиянието на смъртта, сексуалността, възпитанието, злоупотребата с доверието и прошката върху тях. Филмът е свободна адаптация на едноименния бестселър на Ешкол Нево, който представлява експеримент с формата на самия роман, но и с опитите на едно разнолико общество да открие своята идентичност. Очаква се писателят да пристигне в София за представяне на книгата и филма на 16 октомври.

На 9 октомври на фейсбук страницата на CineLibri от 17:00 ч. ще се състои безплатен уебинар с американските продуценти Джон Гросман и Анди Делиана. Лекцията ще се проведе на английски език, темата е „Cinema production VS Commercial production in USA“. Събитието се организира съвместно с посолството на САЩ в София и е предназначено за учащи и професионалисти в сферата на киното и рекламата, които се интересуват от възможностите за развитие в сектора в САЩ.

Не е за пропускане и срещата с Георги Тошев на 11 октомври в кино „Одеон“ от 18:30 ч. Той ще представи филма си „Урок по кино“, посветен на Жан-Жак Ано, създателя на знакови филми като „Името на розата“, „Любовникът“, „Мечката“ и „Седем години в Тибет“.  Жива легенда на световната кинематография, Ано работи върху сценарий за нов филм, свързан с пожара в катедралата „Нотр Дам“. Георги Тошев се среща с режисьора в Париж, а резултатът е този любопитен и вълнуващ документален филм.

Приложените снимки са дело на Орлин Огнянов и Илиян Ружин.

Синелибри 2021 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Национален фонд Култура, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, с изключителното партньорство на Vivacom и на УниКредит Булбанк, както и NESCAFÉ® Dolce Gusto, Фантастико, Joy Station, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.
Някои прожекции са вече разпродадени, побързайте да си набавите билети за филмите и събитията, които ви интересуват: https://epaygo.bg/1058124692.

Официален уебсайт: www.cinelibri.com

информация: Синелибри

Коментари

comments