Китай – алгоритмите подвеждат потребителите

0
409

Китай затяга надзора върху алгоритмите, които технологичните компании използват, за да управляват бизнеса си, като създава  правила за енергични мерки върху Интернет сектора си.Според Администрацията на киберпространството на Китай (САС), компаниите трябва да спазват бизнес етиката и принципите на справедливост и безпристрастност и да не  създават модели на алгоритми, които примамват потребителите да харчат големи суми пари или  да нарушават обществения ред.

Насоките включват предложение на потребителите да се даде възможност лесно да изключват услугите за препоръчване на алгоритми, като им се даде по -голяма възможност  в тази  област от интернет, каквато е целта  и  на властите в Съединените щати и Европа.

Тази политика на  китайското технологично регулиране е в крак с разпоредбите за данни в Европейския съюз и дори повече.

Този ход ще засегне директно някои от най-големите китайски технологични компании, с  акции например в гиганта за електронна търговия Alibaba Group.

Алгоритмите се използват в цял набор от технологии – от инструменти за лицево разпознаване  до платформи за социални медии – и технологичните компании са подложени на критики в световен мащаб, защото не са защитили поверителността на потребителите и са позволили разпространението на дезинформация.

В Китай държавните медии обвиняват компаниите, че ги използват, за да влияят на  хората за покупки и промоции.

Белият дом призова технологичните компании да променят алгоритмите си за изкореняване на невярната информация и изтъкна Facebook , докато Европейският съюз изготви правила, които заплашват с глоби големите технологични компании, ако не направят повече за справяне с незаконното съдържание.

Съгласно проекта на насоки, който е отворен за обществени консултации до 26 септември, китайските власти ще могат да проверяват алгоритми и да поискат коригиране, ако открият проблеми.

Линк:https://www.reuters.com/technology/china-issues-draft-guidelines-internet-recommendation-algorithms-2021-08-27/

Коментари

comments