Какво се случва с нашия акаунт в социалните медии след смъртта ни?

0
454

Чрез акаунтите в социалните медии с течение на времето натрупваме голямо количество цифрова информация и оставяме след себе си уникален „цифров отпечатък“ – запис на нашата онлайн дейност.

Какво обаче се случва с тези акаунти и информацията, съдържаща се в тях (нашия „отпечатък“), когато умрем?

Съдебно дело в Германия по темата, включващо родителите на 15-годишно момиче, убито от влак през 2012 г., стигна за втори път до Федералния върховен съд в края на лятото на 2020 г. Въпросът беше дали акаунт в социалните медии и цялото комуникационно съдържание, съдържащо се в него, могат да преминат към наследниците на потребителя и как съответно трябва да се предостави достъп до акаунта.

Съдът реши, че потребителският договор между дъщерята на ищеца и Facebook е част от наследството и ще премине към наследниците по пътя на универсалното наследяване, като наследяването не може да бъде изключено чрез договорни разпоредби. Facebook е длъжен да предостави пълен достъп до акаунта на дъщерята по същия начин, както дъщерята преди това е получила достъп.

Случаят доказва важността на цифровия ни отпечатък и това, което се случва с него, след нашата смърт.

Трябва да се отбележи обаче, че всяка платформа за социални медии има различни правила и политики. Това, което тя прави с акаунтите, когато нейните потребители починат, варира и често зависи от желанията , както на  потребителя, така и / или на неговото семейство. Всеки може да има конкретни претенции по отношение на цифровите активи, може да иска част от информацията да бъде изтрита и част запазена, определени акаунти да бъдат затворени и други да бъдат запаметени. Важно е да се помисли какви са собствените ни желания и да се предприемат подходящи  стъпки, които включват и предоставяне на инструкции на близките.

В резултат на случая, споменат по-горе, Facebook промени условията си и сега позволява назначаването на „наследствен контакт“,член на семейството или приятел, който ще може да се грижи за акаунта на починалия. Акаунти, за които няма наследствени контакти, не могат да се управляват или променят.Мемориалният акаунт във Facebook ще показва думата ‘Remembering’ пред името на потребителя в профила и в зависимост от настройките за поверителност, може да позволи на приятелите да споделят спомени и почит в паметната времева линия.

Наследственият контакт може да приема заявки за приятелство от името на мемориален акаунт, да фиксира почит в профила и да променя снимката на профила и снимката на корицата. Ако мемориалният акаунт има зона за почит, наследственият контакт ще може да реши кой може да вижда и да публикува материали там. Този контакт обаче не може да влезе в акаунта, за да преглежда лични съобщения или да премахва минали публикации, снимки или приятели.

Изборът може да е акаунтът да бъде изтрит за постоянно в случай на смърт. Това означава, че когато някой информира Facebook, че сте починали, всичките ви съобщения, снимки, публикации, коментари, реакции и каквато и да е информация ще бъдат незабавно и окончателно премахнати.

Instagram няма предвидена наследствената функция за контакт, но подобно на Facebook, акаунтите могат да бъдат превърнати в паметни или премахнати при поискване от член на семейството или от личен представител, т.е.изпълнител.

Близък член на семейството или личен представител на починалия потребител на Twitter може да поискат деактивиране на акаунта. Условията за ползване на Twitter посочват, че акаунтът не може да се прехвърля на друго лице (тъй като това е лиценз, който не може да се преотстъпва), така че компанията не предоставя достъп до акаунта на никого, независимо от връзката му с починалия.

Ако не е направен план за акаунт в Twitter, той ще бъде автоматично изтрит след 6 месеца бездействие.

LinkedIn също дава възможност на членове на семейството или на лични представители на починал потребител да поискат паметен статус  или да закрият акаунта.

Може да бъде ценно и изключително полезно за семейството и приятелите, които оставяме след себе си, да получат инструкции за нашите акаунти, цифрови активи и профили в социалните медии.Дори и да се радваме на добро здраве, разумно е да планираме предварително заради спокойствието на близките ни.Важно е обаче да се запознаем с всички споразумения, за да сме сигурни, че нашите активи и данни са добре защитени дори и след смъртта ни съветват от британската правна кантора Freeths.

Линк freeths.co.uk

 

Коментари

comments