ТЕОДОСИЙ СПАСОВ МЕЖДУ ЕВЕРЕСТ И АНТАРКТИДА

0
255

Какво не знаете за Теодосий СПАСОВ, признат за един от големите майстори на канала. Труден инструмент ли е кавалът? Как е избрал този инструмент? Откъде идва родословието на този инструмент, в кои страни се използва, какво не може да се свири на него? Теодосий е известен не само с майсторските си изпълнения в различни жанрове, но и с авторските си композиции.

Едно от новите му творчески полета е театърът, където работи съвместно със съпругата си Бойка Велкова, актриса и режисьор от Народния театър „Иван Вазов“. Музикантът разказва за две от най-екзотичните места, където е свирил – подножието на Еверест на височина 5350 метра (рекорд за Гинес)  и на Южния полюс – Антарктида, откъдето се завърна неотдавна. Той е един от нашите музиканти, които са добре познати и в съседна Северна Македония, където свири с голяма македонска звезда Влатко Стефановски.

 

Какво пропускаме в отношенията си със Северна Македония, какво ни събира и разделя, как да намерим общия език? Теодосий Спасов има своя визия, изградена от концертите пред македонската публика и срещите му с македонски колеги. „Трябва да се запознаем отново“, казва той.

Как е събиран Оркестърът за  народна музика на Българското национално радио с музиканти от различни фолклорни области, има ли приемственост в него? Ще узнаете и нещо свръхлюбопитно. Предстои да излезе плоча със запи, направен в дома на актрисата Катя Паскалева („Козият рог“ и др.) при едно гостуване без музикантът и неговите приятели И китаристът Огнян Видев да знаят за тва от режисьора Иван Росенов, голямата любов на знаменитата актриса. Записът е „отлежавал“ дълги години преди да получи сега  ретро дигитален шанс.

Разговорът с Валери Тодоров започва с въпроса: Труден инструмент ли е кавалът? Изненадващ е отговорът на Теодосий Спасов. „Провокиращ“, казва той.

Публикацията е съвместна с радиоподкаста https://bezgranitsi.bg/.

Коментари

comments